Публикация

Дами, движете се!

Отдавна всички знаем, че физическата активност удължава живота, подобрява неговото качество и ни гарантира добро самочувствие.


Обратното – дългото залежаване на дивана пред телевизора, типично повече за силната половина на човечеството, може да ни докара много беди. Наскоро обаче учените ни изправиха пред една вродена несправедливост. Оказва се, че обездвижването е по-опасно за жените, отколкото за мъжете.

Изследване, проведено от американски специалисти, доказало, че застоялият начин на живот директно съкращава дните ни, особено при женската част от населението. Учените анализирали в продължение на 13 години данните за здравословното състояние на повече от 123 хиляди души.

Резултатите показали, че жените, които прекарвали седейки или лежейки повече от шест часа в денонощието, ги настига преждевременна смърт с 37% по-често, отколкото активните им връстници. При мъжете този показател е 18%. При това изводите се отнасят все пак за повече или по-малко подвижни хора. За абсолютно ленивите рискът се увеличава значително – до 94% при жените и 48% при мъжете.

До аналогични изводи стигнали и британски учени от Кралския колеж в Лондон. В техния научен проект взели участие 2400 двойки близнаци. Всички те отговаряли на въпроси, свързани с физическото им натоварване. Накрая бил направен анализ на кръвта им, за да бъде измерена дължината на теломерите им – крайните фрагменти на клетъчните хромозоми. Известно е, че тяхната дължина е индикатор за стареенето на организма – колкото са по-къси, толкова по-малко ще живее клетката. А колкото повече клетки със скъсени теломери има в тялото ни, толкова по-малко ще живеем.

Британските учени установили, че при мъжете и жените с минимално физическо натоварване (16 минути на седмица) дължината на теломерите е с 200 нуклеотида по-малка в сравнение с тази на хората, които са на същата възраст, но са доста по-активни (199 минути на седмица). При активните и физически подвижни участници в изследването дължината на теломерите се оказала същата, както при по-младите с 10 години хора, които обаче водят застоял начин на живот. Този контраст бил особено видим при близнаците с различно ниво на  физическа активност.

Двете изследвания за пореден път доказват, че продължителността на живота ни директно зависи от нашата активност. За да останем здрави и в напреднала възраст, не е достатъчно да се занимаваме със спорт само в определени дни и часове, а е необходимо постоянно да бъдем в движение. Физиолозите са убедени, че даже умереното физическо натоварване може съществено да снижи риска от преждевременна смърт. Изключително подходящо, а и достъпно, е бързото ходене пет пъти в седмицата в продължение на един час.


Коментари