Публикация

Побутнете метаболизма си

Сега ще ви издадем една тайна – има храни, които са способни да активират метаболизма ви до степен, при която докато ядете – горите калории. Да, това не е научна фантастика или поредният слух, а самата истина.


Някои кулинарни творения буквално палят пожар в храносмилателната ви система – само без паника! Този огън е от добрите, защото изгаря калориите, които карат дрехите ви да се смаляват.

Пълнозърнестите храни карат тялото ви да изгаря два пъти повече калории докато ги разгражда, особено тези, които са богати на фибри – овесени ядки и кафяв ориз. Добавяйте овесени ядки към киселото си мляко за десерт, ако не ги обичате като самостоятелна закуска - добавяйте и лъжица мед, вместо захар, може да сложите и различни плодове. Много хора не харесват кафявия ориз, защото е по-твърд, но вместо да се отказвате от полезните му свойства, може да го смесвате с други видове ориз.

Докато си хапвате крехко месо, организмът ви изгаря около 30% калории по време на храносмилането. Чистите протеини имат най-висок термогенен ефект (тялото изразходва енергия при смилането на храната) – пилешки гърди, пуешки гърди, дивеч, крехко червено месо, риба, миди, яйчени белтъци.

Ако изядете една пилешка пържола от бяло месо, която съдържа около 300 калории, то организмът ви ще изразходва 90 калории, за да я смели.

Нискомаслените млечни продукти са подходящи за изграждането и поддържането на добра мускулна маса, освен това помагат на метаболизма да се справи с обработката на хранителните вещества. Калцият и витамин D пък участват в множество важни процеси в тялото.

Зеленият чай е враг на излишните килограми. Изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показва, че консумацията на 4 чаши чай дневно намалява теглото с над 3 килограма за 8 седмици. Вещество в полезното растение ускорява за кратко метаболизма след консумация. Ако искате да се вталите без излишни усилия, включете зеления чай в менюто си.

Яжте леща, съветват специалистите. Една купичка от това бобово растение осигурява на организма 35% от дневната дажба желязо, което е добра новина за хората, които страдат от недостиг на това важно вещество.

Когато организмът страда от липсата на желязо, метаболизмът се забавя, защото няма необходимите запаси, за да работи ефективно.

И на последно място, но не и по важност – лютите чушки. Капсацинът – веществото, което дава лютивината на чушлетата, така загрява тялото ви отвътре, че калориите започват да се топят. Може да ги консумирате пресни, сушени, сготвени, на прах.... Добавяйте люто към храната колкото ви позволява стомаха, за да изгаряте допълнителни мазнини. Лютото обаче не се препоръчва за хора с чувствителен стомах и проблеми като язва и др.

Друго не ни остава освен да ви пожелаем добър апетит и успешно изгаряне на калории!

Коментари