Публикация

Обявена е грипна епидемия в още региони на страната

От днес е обявена грипна епидемия в област Монтана и в общините Ихтиман, Пещера и Долна Баня, а от 27 януари и в област Стара Загора.


Засега училищата няма да бъдат затваряни. Вече беше обявена грипна епидемия в общините Пазарджик и Самоков. Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма.  МЗ е осигурило необходимите антивирусни препарати за осигуряване на навременно лечение и минимизиране на риска от развитие на усложнения.

Те са безплатни за хората, които могат да ги получат от личните си лекари. МЗ е предоставило препаратите на   болниците и Спешна помощ, а личните лекари трябва да ги получат от съответната РЗИ. 

МЗ съветва при наличие на симптоми на грип всеки човек да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения.

За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Необходимо е да се спазват следните правила:
 
- често измиване на ръцете с вода и сапун

- използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба  на спиртна основа

- закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне

- избягването на търкането на очи с мръсни ръце

- често проветряване на въздуха в затворени помещения

- редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения

- измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца

" }-->

Коментари