Публикация

Променете начина си на живот, за да сте здрави

Интервю с доц. д-р Нина Гочева, ръководител на клиника в Националната кардиологична болница.


Доц. Гочева, защо годината започна с увеличен брой на инфарктите?
Честотата на инфарктите варира по различни причини. По принцип през зимните месеци и особено когато внезапно паднат температурите, се активизира исхемичната симптоматика. При излизане от топло на студено значително се увеличава сърдечната честота и в резултат се покачва кислородната консумация. Това може да изостри оплакванията на хората със стенокардия.

Увеличава ли се през зимата рискът за хора, които нямат диагностициран сърдечно-съдов проблем?
Също да, защото се променя механиката на дишането, увеличава се налягането в гръдната кухина, във връзка със студа се повишава изливът на стресови хормони в организма и всички тези фактори могат да се свържат с по-голяма честота на разкъсване на атеросклеротична плака някъде в коронарните артерии. А такова разкъсване на плака е спусъкът за развитие на миокарден инфаркт. При това тази плака изобщо може да не е давала никакви симптоми преди това.

Когато все пак се наложи медикаментозно лечение, защо често се комбинират по няколко хапчета?
Тези неща са дефинирани в международно утвърдени стандарти и след множество проучвания. Ако, да кажем, изходното систолно налягане е с 20 милиметра живак повече от нормата, а диастолното - с 10 повече от целта за дадения пациент, то по-добре е да се стартира двойна антихипертензивна терапия не защото пациентът е много зле, а защото само с един препарат често няма да могат да се постигнат добри стойности при по-високи изходни параметри. Ако човек приема само едно лекарство, което не е достатъчно ефективно, се започва увеличаване на дозата, увеличаване на честотата на приемите, влизане в страничните ефекти на медикаментите и отказ на пациента в крайна сметка да сътрудничи.

Много хора се питат дали кафето повишава кръвното...

Отговорът на този въпрос, както и цялото интервю, може да прочетете тук.

Коментари