Публикация

Поставят уникална колянна протеза в Пловдив

Поставяне на ново поколение коленни ендопротези ще бъде демонстрирано в УМБАЛ "Свети Георги" на 1 февруари, по време на Българо-италианска хирургия на живо.


Това съобщи ръководителят на Клиниката по ортопедия и травматология доц. д-р Владимир Ставрев.

Той лично ще асистира на показна операция, водена от колегата му проф. Масимилиано Симончини от университета "Рицоли" в Болоня, Италия. Темата на демонстрацията е "Тотално първично ендопротезиране на колянна става с "мобайл беъринг" ендопротеза.

До момента у нас се поставя само т. нар. "фиксиран беъринг". Изследванията в световен мащаб показват, че "мобайл беъринг" протезата се самонагажда и по този начин води до по-пълноценен и динамичен живот при оперираните.

Интервенцията ще се извършва в Клиниката по ортопедия и травматология. В реално време посредством видеовръзка операцията ще се излъчва на монитор в Конферентната зала "Проф. Иван Зънзов" в База 2 на УМБАЛ "Свети Георги". От там демонстрацията ще наблюдават специалисти от болницата домакин, от МБАЛ "Пловдив", от катедрата по анатомия на Медицинския университет – Пловдив, от МБАЛ "Хасково" и от МБАЛ "Кърджали".

Коментари