Публикация

Бременността и водата - първи приятели

Известно е, че недостигът на движение силно влошава самочувствието и настроението на бъдещите майки.


Когато организмът им работи за двама, обездвижването никак не е препоръчително. Специалистите са категорични, че аквааеробиката и плуването са най-приемливата алтернатива на активния фитнес, с който жените по неволя са се разделили след забременяването.

С упражненията във вода може да се постигнат удивителни резултати, защото се задейства основната група мускули и организмът получава оптималното натоварване.

Тренирайки аквааеробика, бъдещите майки не само гарантират добрата си форма, но и си доставят огромно удоволствие. А и подготвят организма си за бъдещото раждане.

Често лекарите препоръчват водната гимнастика по най-тривиалната причина – прекаленото покачване на килограмите. Водата намалява теглото и жените се усещат леко и свободно, както преди да забременеят. В същото време ставите и ставните връзки са защитени от прекомерно натоварване, защото водата действа като амортисьор.

Както е известно, по време на бременност настъпват мощни хормонални промени в организма на жената, съпътствани от нервно напрежение и различни страхове. Те не й позволяват да се отпусне, затова мускулите й непрекъснато са в бойна готовност. Водата, която притежава силно релаксиращ ефект, отлично се справя с всичките тези неприятни усещания. 

И още: при задържането на дишането във водата и последващото издишване става толкова интензивно насищане на организма с кислород, че сърцето и мускулите започват да работят по-активно. Благодарение на това хранителните вещества по-добре се усвояват, кръвообращението се подобрява, а мускулите стават гъвкави и еластични.


Коментари