Публикация

Как децата да заобичат зеленчуците?

Детето ви не е голям почитател на зеленчуците? При всяко хранене на масата настава хаос и най-често домашният любимец се облизва на старателно приготвеното ви броколи? Има решение и за този проблем.


Малчуганите, които посягат предимно към чипса и кексчетата, не са големи любители на зеленчуците. Те представляват невкусно задължение, което децата с радост отбягват.

Драги родители, вие трябва да бъдете малко по-изобретателни в кухнята, да полагате повече усилия да замаскирате зеленчуците и да ги превърнете в нещо апетитно и приятно – както за окото, така и за небцето.

Първо ви предлагаме да заведете детето с вас на пазар – нека то да си избере някакъв зеленчук – цветовете и формите сигурно ще събудят любопитството му. След това се опитайте да го включите в процеса на приготвяне – нека ви помогне с подреждането на ястието или с подправянето (внимавайте да не се пореже или изгори!).

Ако първите две стъпки не са помогнали, то ви трябва стратегия за прикриване на така омразните растителни представители.

Сварете макарони, които са в причудливи форми или фигурки, и направете богат зеленчуков сос. Използвайте различни зеленчуци – морков, домат, лук, чесън, дори тиква или тиквичка. Когато са пюрирани и смесени с любимите макарони или спагети, ще имате гарантиран успех. За по-голям здравословен ефект използвайте пълнозърнеста паста.

Друга идея е да сготвите нещо шарено. Използвайте ярки зеленчуци – царевица, морков, грах, домат... Нарежете по-едрите на ситно и задушете всичко в дълбок тиган. Колкото по-шарено, толкова по-интересно. Нека децата сами да изберат какво да има в ястието.

За децата, които обичат сандвичи, предлагаме да навиете арабски питки или мексикански тортили с различен пълнеж – сложете пиле, зеленчуци, дори салата. За спойка може да ползвате прясно гуакамоле. Така ястието ще бъде хем забавно за консумация, хем полезно, защото под прикритието на питката ще скриете цяло разнообразие от представители на флората.

Едни деца обичат моркови, други не. Ето една идея как да промените обикновените морковчета – глазирайте ги с мед. Сладостта на морковите се подчертава от меда, особено като добавите и малко портокалов сок. Може да добавите и нарязан магданоз, но ако детето има „проблем” със зелените зеленчуци, го оставете настрана.

Организирайте предизвикателство по време на вечерята – децата са по-склонни да опитат нещо ново, ако има игра или предизвикателство. Може да организирате дегустация със завързани очи.

Друга идея – пригответе чипс от тиквички – нарежете тиквичките на тънки колелца, оваляйте ги в смес от галета, пармезан и сухи подправки (чесън, сол, пипер), след като сте ги потопили в прясно мляко - нека децата да ви помогнат. Изпечете ги в гореща фурна в тава с хартия за печене и ги поръсете с малко зехтин.

Полезният чипс може да сервирате като гарнитура към риба или пиле, или да го използвате при парти.

Картофеното пюре си остава класика в зеленчуковите гарнитури, но защо да не му добавите и още полезни съставки – наситнете моркови, добавете грах, дори царевица. Добре подправеното пюре е любимо на всички. Не забравяйте да го овкусите.

Ако тези предложения са ви допаднали, дайте воля на въображението си. Винаги може да бъдете изобретателни в кухнята. Не превръщайте зеленчуците в наказание за вашите деца, а в полезно забавление.

Добър апетит!

Коментари