Публикация

6 „забранени” храни, които може да хапвате

Черните списъци на храните, които са вредни по една или друга причина, се изменят постоянно. Днес едно е полезно, утре вече не е и се заменя с друго.


Извадили сме кратък списък на храни от черния списък, които може да си хапвате с чиста съвест, защото всъщност са полезни и питателни.

Яйца (с жълтъците) – „забранени” заради холестерола
Вярно е, че яйцата изобилстват от холестерол, но експерти твърдят, че всъщност те не могат да повлияят негативно на холестеролните нива в организма, защото съдържат малко наситени мазнини.

Авокадо – „забранено” заради мазнините
Зеленият плод е богат на мононенаситени мазнини и омега 3 мастни киселини, които намаляват риска за сърцето.

Картофи – „забранени” заради въглехидратите
Това кореноплодно всъщност не съдържа толкова много въглехидрати, колкото се смяташе досега. Освен това фибрите в кожата помагат на храносмилателната система.

Ядки (бадеми, фъстъци, орехи) – „забранени” заради мазнините
Ядките сега заемат челни позиции в здравословното хранене заради полезните мазнини в тях, които са важни за целия организъм. Ядките съдържат и вещества, които засилват чувството на ситост.

Шоколад – „забранен” заради калориите
Тъмният шоколад подобрява настроението, намалява стреса и риска от сърдечни проблеми, както и подобрява мозъчната дейност. И е нужно само едно парче, за да ви зареди с енергия и радост.

Паста – „забранена” заради въглехидратите
Консумацията само на една порция пълнозърнести спагети със зехтин, зеленчуци и крехко месо (протеини) забавя абсорбирането на въглехидратите, което прави пастата полезно допълнение към менюто.

Коментари