Публикация

Защо някои жени отбягват прегледите при гинеколог?

Някои представителки на женския пол си спестяват ходенето при гинеколога, което е не само неразумно, но и застрашава здравето им. Много заболявания са напълно лечими, ако се хванат навреме.


Ето топ 5 на причините, с които жените се оправдават:

- Неосведоменост за важността на профилактичните прегледи дори и да няма никакви оплаквания. В този случай правилото „Нищо не ме боли, значи съм здрав” не важи! Информирайте се! Става въпрос за вашия живот!

- Чувство на срам и неудобство от прегледа, което се среща по-често при младите момичета. Решението е да посещавате жена гинеколог. Освен това специалистите са максимално дискретни! Глупаво е да мислите, че лекарят ще прави преценка, различна от здравния ви статус.

- Страх от болка и неприятни усещания. Това е неоправдан страх. Опитният гинеколог манипулира почти неусетно. Уредите са конструирани максимално щадящо, а специални гелове улесняват проникването във вагината.

- Страх от установяване на проблем. Това е „синдромът на щрауса”, който си заравя главата в пясъка и смята, че се е скрил. Ранното установяване на заболяване гарантира успешното лечение.

- Очакване, че дадено състояние (напр. бяло течение) е нормално или ще отмине само. Най-често проблемите се задълбочават и след това изискват много повече прегледи и изследвания. Отидете на гинеколог навреме!

Коментари