Публикация

Как да се погрижим за косата през зимата?

Зимата загрозява косата. Минусовите температури навън забавят кръвообращението на скалпа, а сухият въздух в помещенията го изсушава.


Затова са необходими по-специални грижи за хубава грива.

Козметиката трябва да е натурална и качествена, да съдържа растителни и билкови екстракти. Шампоаните и балсамите да са без консерванти, ароматизатори и дразнещи активни вещества. Добре е да са с глицерин, протеини и пантенол, за да е хидратирана, гладка и лъскава косата. Достатъчни са само няколко капки, и то не направо върху скалпа.

Колкото и да е студено, не мийте косата с гореща вода. Не я сушете със сешоар, избягвайте къдрене и изправяне. Някои дерматолози съветват и никакво боядисване.
Крайчетата се подстригват поне веднъж месечно, а подхранващите маски са задължителни веднъж седмично.

В хладилника има храна и за косата. За суха разбъркайте яйце, лъжица оцет и две зехтин. За мазна вместо оцет добавете рициново масло.
За изтощена коса запарете лъжица лайка в малко вода, добавете зехтин и масло от жожоба. Ако са изтощени краищата, постойте половин час със смес от мед, оцет и пшеничено масло. Блясъкът се връща с мед и сока на един лимон. Конякът освен в чая може да се сложи с един жълтък и върху косата.

Вълшебно и евтино средство за хубава коса е хумата. Смесва се с ябълков оцет, мед и яйце и гъстата каша стои на главата, докато изсъхне. А от прабабите ни е останала рецептата за лъскав косъм – по лъжица мас, газ и оцет престоява на главата четири-пет часа. Досадният пърхот пък изчезва с рициново и масло от репей.

Но за да е хубава косата, трябва да подхранваме не само нея, а и тялото. През зимата е добре да се хапват повече храни, богати на протеини, като риба, месо, мляко и сирене. Така косъмът стават по-здрав и не цъфти. В студените месеци е важен приемът на желязо, цинк и мед, витамините от групите А, B и С. Те се грижат за кожата на главата и растежа на косъма, който е забавен през зимния сезон.

Пиенето на повече вода и зиме, и лете помага за пречистването на токсините от тялото.
За заздравяването на косата помага масаж, който засилва кръвообращението на кожата на главата и влияе благотворно на корените. Косата се масажира леко не само по време на измиването или при нанасянето на различните маски, но и през деня.

През зимата косата често се наелектризира от изкуствените палта, шапки и пуловери. Заменете пластмасовия гребен с дървен, а четката трябва да е с естествени косми. Срещу наелектризирането помагат гел от алое вера, масло от пшеничен зародиш или растителни восъци.

Шапката не само трябва да краси главата, но и да щади косата.

Коментари