Публикация

Българо – италианска хирургия на живо в УМБАЛ „Свети Георги“

В УМБАЛ „Свети Георги“ за първи път в Пловдив бе демонстрирано поставяне на ново поколение колянна протеза. Това съобщи ръководителят на Клиниката по ортопедия и травматология доц. д-р Владимир Ставрев.


Ендопротеза от типа „мобайл беъринг“ беше имплантирана на 67-годишен мъж от Смолянско, който дълги години е страдал от силни болки в двете колена и напреднал процес на изкривяване, обясни доц. Ставрев. Той извърши операцията заедно с италианския си колега проф. Масимилиано Симончини от университета „Рицоли“ в Болоня, Италия.

Според него, световната практика показва, че „мобайл беъринг“ се самонагажда и по този начин води до по-пълноценен живот, като за оперираните няма дори съпътстваща оздравяването болка. Това потвърди и проф. Масимилиано Симончини, който сподели, че представената ендопротеза е от най-висок клас, а методът вече е рутинна процедура с дълга история в страната му.

Специалистите го предпочитат, защото най-точно копира анатомията на пациента и възстановява нормалния обем от движения на ставата след операцията, допълни доц. Стаеврев.

Пациентът ще остане в Клиниката по ортопедия и травматология между 7 и 10 дни, а до 4 – 5 дни ще започне и раздвижване на оперирания крак. След два или три месеца и привикване с колянната протеза, той може да се подложи на операция и на лявото коляно, за да възстанови двигателните му функции, обясни доц. Ставрев.

Цената на „мобайл беъринг“ е 4200 лв., но НЗОК покрива 2700 лева от нейната стойност, уточни доц. Ставрев. В Италия този имплант може да струва от 1500 до над 3000 евро, в зависимост от региона и конкретната болница, където се извършва интервенцията, заяви проф. Симончини.

Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница „Свети Георги“ е най-голямата в цялата страна и стремежът е да се работи с най-висококачествените и иновативни компоненти и методи. Ние изпълняваме и социални функции, които в началото на тази година ще се проявят в кампания за безплатни прегледи, които ще извърши лично доц. Ставрев всеки делничен ден от 11:00 до 13:00 ч., обясниха от лечебното заведение.

Акцията ще продължи два месеца и в нейните рамки ще се извършват прегледи на коленни и тазобедрени стави и гръбначен стълб, съобщи началникът на клиниката. За прегледа няма да е необходимо направление от личен лекар, но тъй като може да се наложи да се правят рентгенови снимки, е добре пациентът да има направление за ортопед, за да не заплаща таксата за тези консумативи.

Желаещите от цялата страна могат да се записват на телефон 032 60 29 46.


Коментари