Публикация

Болните от грип трябва да си почиват

Интервю с д-р Вероника Делчева, общопрактикуващ лекар в XVІІ ДКЦ, за грипа и как да се справим с него.


Д-р Делчева, започнаха ли да идват много пациенти с грип?
Да, през последните няколко дни потокът от болни с грип рязко се увеличи. Засега най-много са децата и по-младите хора, а при възрастните още няма такъв пик.

Налага ли се да пращате проби във вирусологичните лаборатории, или е достатъчна клиничната картина, за да стане ясно, че заболяването е грип?

По време на вече разгърната епидемия се приема, че пациентите с определени признаци са болни от грип. Но винаги имаме готовност и системата работи перфектно да пращаме материал за серологично изследване.

Грипът се съчета с тежки зимни условия и много болни хора не могат да отидат до поликлиниката, какво ги съветвате?
При най-тежките случаи, когато това обективно се налага, правим и домашни посещения въпреки изключителната натовареност на кабинетите. Но лично аз не съм привърженик на лечението по телефона. Нищо не може да замени контакта на лекаря с пациента, данните от прегледа. Още повече ако се налагат лабораторни изследвания или рентгенова снимка, това няма как да стане дистанционно. Всеки трябва да знае, че посещението на амбулаторията е в негова полза. Когато преглед вече е направен, след това можем да контактуваме и по телефона за допълнителни съвети и за проследяване на състоянието.

С типичните симптоми ли протича грипът тази година?

Основните оплаквания са от висока температура с втрисания, силни болки в гърлото, суха, дразнеща до лаеща кашлица и отпадналост.

Вече натъкнахте ли се на усложнения от вируса?
Да, имаме такива случаи в практиката. Става въпрос за вирусни пневмонии, основно при хора, които имат допълнителни хронични заболявания.

Вярно ли е, че вирусните пневмонии не могат да се установят със слушалка?
При съмнение за това заболяване правим кръвни изследвания и рентгенография. Тогава можем да сме сигурни настъпило ли е усложнение.

-brr-

Отдавна се знае, че ранното лечение е решаващо за навременното овладяване на грипа. Вие какво предписвате на вашите пациенти?
На първо място аз винаги съветвам хората да мислят по-отрано за предпазването от грипа. Най-добре е през есента да се направи ваксина. Но вече е късно за това. Освен това е важно човек да влезе в зимния сезон с укрепен имунитет. Това означава здравословен начин на живот, който включва разнообразно хранене без преяждане, адекватно за възрастта движение и много важния елемент – борба със стреса. Всички сме свидетели, че масово у нас хората преяждат, при това с мазни и тестени храни, обездвижват се и постоянно са напрегнати. А после се учудват защо боледуват често...

И все пак, когато вирусът ни връхлети?

Широко използвам противогрипния препарат ремантадин, който се е доказал през годините. Това лекарство е подходящо и за профилактика по време на епидемия, и за лечение при вече настъпило заболяване. Разликата в двата случая е в дозата. Лечението трябва да започне максимално бързо по предписание на лекаря и схема, описана от производителя, а за профилактика може да се взима по 1 таблетка дневно за максимум 30 дни.

Кой и кога може да пие лекарството за профилактика?
Препоръчва се за деца в училищна възраст, т.е. над 7 години, и за възрастни, които са изложени на риск от заразяване. Ако вече в дома има болен или работата е свързана с множество контакти, профилактичният прием предпазва от грип.

Какво друго съветвате вашите пациенти?
Когато са болни, да не ходят на работа, защото така усложняват своето състояние и подлагат на риск от заболяване околните. Грипът изисква почивка на легло, прием на много течности и по-лека храна, проследяване на температурата. Не трябва да се прекалява с антипиретиците, особено ако термометърът сочи до 38 градуса. Повишената температура, когато не е екстремна, е част от борбата на организма с инфекцията.

Как да разбере пациентът, че вероятно развива усложнение?
Ако въпреки лечението температурата остава много висока повече от три дни, ако кашлицата се засилва, а чувството на отпадналост премине в безсилие и унесеност, непременно да се търси повторна лекарска консултация.




Коментари