Публикация

Опасността от премръзване не е шега

Студеното време вече застраши здравето на много хора. Рискът от премръзване още не е отминал, въпреки че се очаква температурите да се покачат в близките дни.


Ако не искате да попаднете в болницата заради премръзване, има няколко елементарни съвета, които трябва да се спазват.

Не излагайте на студа непредпазени части от тялото – шапката и ръкавиците са задължителни. Трябва обаче да имате предвид, че ако са твърде стегнати, няма да се предпазите от студа, а дори може да влошите положението, тъй като притискате кръвоносните съдове.

Ръкавиците, шапката и дрехите трябва да са по-свободни, за да може да се образува въздушна възглавница, която да ви изолира от студа. Същото се отнася и за краката.

Обувките трябва да са малко по-големи, за да може да си сложите дебели чорапи. Иначе ако натъпчете краката си в тесни обувки, колкото и дебели да са чорапите ви, няма да постигнете желания ефект.

И не забравяйте, че ако излезете навън недостатъчно подготвени и престоите повече от час, има сериозна опасност на следващия ден да видите съвсем ясно последиците - посиняване и мехури по кожата. Ако пък престоят е по-дълъг, ще трябва да търсите специализирана лекарска помощ.

Коментари