Публикация

Инфекциите протичат по-леко при закалените деца

Вирусните инфекции връхлитат най-бързо малчуганите, като при кърмачетата и малките деца започват внезапно с рязко повишаване на температурата, обясни доц. Тоньо Шмилев, завеждащ интензивното отделение в Детска клиника на УМБАЛ"Свети Георги"в Пловдив.


"Много често както детето си играе, майката забелязва зачервените му бузки и установява, че е вдигнало висока температура”, обяснява специалистът. По думите му родителите не трябва да изпадат в паника, а първо да се опитат да свалят температурата и задължително да потърсят лекарска помощ.

Освен това при малките деца инфекциите се развиват много бързо. По думите на доц. Шмилев в следващите часове може да се проявят и други симптоми - херпесни мехурчета, афти по устната лигавица, детето да спре да се храни и да пие течности. 

Други чести симптоми са водниста секреция от носа и сухата кашлица. Не са редки случаите, когато поради високата температура детето може да получи и "фебрилен гърч". "Поради незрялостта на детския мозък до третата година не рядко децата реагират с гърчова възбуда”, обясняват педиатрите.

Доц. Шмилев е категоричен, че най-добрата грижа за децата е профилактиката. Това са закаляването в ранната възраст, правилното хранене с повече плодове и зеленчуци, приемането на достатъчно течности, подходящото облекло и хигиенни навици. Така ще се кали детето и имунната му система ще реагира правилно на вирусните инфекции.

"Дори и неизбежните остри инфекции ще протичат единствено като лека хрема с температура около 37-38 градуса без усложнения, бронхити или пневмонии”, допълва доцентът.

Коментари