Публикация

Сърдечно болните и възрастните да не ринат сняг в сибирския студ!

В страната през изминалите дни бяха измерени доста температурни рекорда. В град Кнежа, област Плевен, дори се стигна до рекордните - 29,4 градуса.


За това, как да се предпазим от студа и измръзването, поговорихме с д-р Петко Стефановски, началник на Спешно отделение към УМБАЛ-Плевен.

Д-р Стефановски, има ли ефективен метод за  предпазване от студа?

На първо място това е  подходящото облекло. Не бива в тези сибирски студове да има открити части на тялото, които да са изложени на екстремно ниските температури. За това е важно всеки да носи шал, шапка и ръкавици. Дрехите, с които трябва да се обличаме, е добре да са  на принципа  на главата  лук.  Трябва да сме облечени с много и тънки дрехи, тъй като най-добрият изолатор е въздухът.

Този принцип важи и за изолациите на сградите, когато се проектират и строят.  Колкото повече дрехи има върху нас, толкова по-добре. Но задължително те трябва да са сухи, защото водата е добър проводник на студ и топлина. Мокра ли е дрехата, студът много по-лесно ще проникне и ще охлади тялото ни.

Как действа на организма ни студа?
Както и при въздействието на високите температури, от студа най-застрашени са малките деца и възрастните хора. Опасността при малките деца е заради несъвършенството в терморегулацията им. При тях много по-бързо настъпват измръзванията и общите, и локалните.  Друго е, че малчуганите, са и непослушни, а сега, когато са на училище в междучасията играят на снега. Възрастните  хора са другата група застрашена от сибирския студ. Те са уязвими заради хроничните си заболявания. Не бива в студа  хората с хронични сърдечни заболявания да ринат сняг.

Колкото и да е безобидно да ни се струва риненето на сняг, е сериозна физическа активност.  При  хора със сърдечни проблеми тази дейност товари сърцето.  Дори фитнес инструкторите на здрави спортуващи хора, препоръчват преди тренировка да се направи загрявка, а възрастните без никаква подготовка излизат навън, за да ринат сняг. Така след 15-20 минути, те се чувстват зле и се обостря хроничното им заболяване.

-brr-

Как да реагираме, ако измръзнем или открием пострадал от студа човек?
Първото нещо, което трябва да се направи, е пострадалият  да се завие с одеало.  В никакъв случай не бива да се разтрива със сняг, тъй като той е абразивен и след това ще се образуват мехури.  Тялото на измръзнал човек  е нечувствително. Затова също не бива да се влиза директно и в гореща вана. Може да се вземе вана, но температурата на водата в нея трябва да е около 38-39 градуса - близка до телесната ни температура. Също така измръзналите ръце или крака не бива да се поставят под топла течаща вода.

Виждал съм хора, които са измръзнали и веднага, когато влязат на топло, слагат ръцете под топла вода с 50-60 градуса. В този момент ръцете или краката им са нечувствителни, но в последствие ще се появят мехури от изгарянето с топлата вода.  При спряло кръвообращение,  рецепторите за болка са притъпени. Затова е добре, когато се затопля измръзнал крак или ръка, температурата да е близка до телесната.

Ако откриете човек, измръзнал на улицата или в планината, това, което трябва да се направи, е първо да се покрие. В съвременните автоаптечки има алуминиево фолио, което е точно за такива случаи. Добре е подобно фолио да има във всеки автомобил. То е  с размери 2 на 2 метра и изолира добре студа.  Ако нямате под ръка фолио, човекът трябва да се завие с одеало, особено откритите части на тялото.  Важно е да се подаде и сигнал на тел.  112, за да дойде медицинският екип, който да помогне на пострадалия.  Хората, които са до премръзналия, трябва да следят дишането му, пулса, като в никакъв случай да не го оставят да заспи.

Коментари