Публикация

4-ти февруари – Световен ден за борба с рака

Тази година мотото на Световния ден за борба с рака е „Ракът може да бъде предотвратен”.


Поради големият процент на пушачи у нас се  поставя акцент върху ограничаването на тютюнопушенето, което ще рефлектира върху заболеваемостта и смъртността от тютюнозависими онкологични заболявания – рак на белия дроб, устната кухина и гърлото, хранопровода, панкреаса, стомаха, черния дроб, пикочниия мехур, бъбреците и други локализации. Специалистите онколози подкрепят въвеждането на пълната забрана за пушене на обществени места.

На 4 февруари 2000 година в Париж се провежда Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие, на която се приема Парижката харта срещу рака. На срещата се взема и Решение за отбелязване на 4 февруари като Световен ден за борба с раковите заболявания - откриване, лечение и превенция.

Раковите заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб. Всяка година над 12 милиона души получават диагноза рак и 7,6 милиона умират от болестта. Специалистите предупреждават, че ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще починат от онкологични заболявания.  В Европейския съюз (ЕС) раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания.

Всяка година две от десет жени и три от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза. Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак.

Добрата новина е, че около 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Мотото „Ракът може да бъде предотвратен” се съсредоточава върху това как рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален ако:

- Спрете употребата на тютюн и избягвате помещения, където може да станете пасивни пушачи.

- Ограничите  консумацията на алкохол.

- Избягвате прекомерното излагане на слънце.

- Поддържате здравословно тегло чрез здравословно хранене и упражнявате  редовна физическа активност.

- Редовно ходите на профилактични прегледи.

Коментари