Публикация

България остава сред първите места по употреба на дрога в ЕС

Близо 9% от българите на възраст от 15 до 64 години са употребили психотропни вещества поне веднъж в живота си, като при хората в активна възраст процентите скачат двойно.


България остава на едно от първите места в Европейския съюз по употребата им, сочат данните от проучване на здравното министерство.

Инициативата е в рамките на Националанта кампания „Животът е безценен! Не го заменяй за дрога!, която се провежда в 19 града на страната.

Според изнесените данни най-често употребяваните психотропни вещества след алкохола и никотина са марихуана, амфетамини, екстази, кокаин и хероин, обясни д-р Галина Карауланова, завеждащ отдел ”Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ в Пловдив.

По думите й в България се запазва тенденцията за нарастване на употребата на наркотични вещества. Тревожен е фактът, че децата прибягват до екстази в много ранна възраст и го правят масово.

„Само през последните 30 дни 2,2% от непълнолетните на възраст 15-16 години са имали поне една употреба на „щастливото хапче”, коментира д-р Карауланова. Още по-тревожни са цифрите при студентите – близо 40 на сто от тях поне веднъж са пробвали наркотик.



 
 

Коментари