Публикация

Подправете здравето си - за билките, подправките и храната

Подправките, които приемате всеки ден с храната, не добавят само вкус към нея, но носят полза и за здравето.


Повечето билки и подправки предпазват от различни хронични заболявания – рак, диабет, сърдечни проблеми и др., твърдят експертите.

Босилек, магданоз, канела, люти чушки, куркума, чесън, риган, мащерка и т.н. – всички те подпомагат здравословното ви състояние.

Изследователите казват, че използването на подправки в храната играе положителна роля и в контролирането на теглото. Когато храната е вкусна, вие сте склонни да се задоволите и с по-малко храна. Ако не сте доволни от вкуса й обаче, търсите още и още неща за ядене, които да задоволят апетита ви.

Съхранявайте пресните билки и подправки в херметически затворени буркани (съдове), които да ги предпазят от топлина, влага и пряка слънчева светлина.

Куркумата може да се използва в яйчената салата, смесена с кисело мляко, или я добавете към пилето, морските дарове и дори ориза.

Чесънът може да се използва в рецепти за тестени изделия, печени ястия, пица и месни ястия. Използвайте риган в бърканите яйца, подправете салатата си или поръсете пицата, или сложете щипка от ароматната подправка в супата.

Добър апетит!


Коментари