Публикация

Как да помогнем на ставите, ако спортуваме активно

Интервю с д-р Мариела Сиракова, специалист по вътрешна и спортна медицина в МБАЛ „Св. София”, лекар на националния отбор по художествена гимнастика.


Д-р Сиракова, кои спортове натоварват най-сериозно ставите?
По принцип гимнастическите спортове, волейболът, баскетболът, борбата са най-сериозно изпитание за ставите. Футболът, разбира се, е номер едно в травмите.

Какво трябва да знаят родителите, чиито деца спортуват активно?
Общо погледнато, в повечето спортове децата започват да тренират все по-рано. Това представлява сериозно предизвикателство и за спортните лекари, защото най-важното, което трябва да знаят всички, е, че опорно-двигателната система, мускулите, сухожилията, костната структура на децата на 6-7, дори на 10 години все още не са подготвени за големи натоварвания. И затова не бива при малките да се върви с амбиции към бързи успехи в спорта, защото това неминуемо води до сериозни травми.

Ако говорим по-специално за ставите?
За съжаление започва от по-ранна възраст да се износва хрущялът, а той е изключително деликатна тъкан, няма собствено кръвоснабдяване и неговото възстановяване е почти невъзможно. Затова е особено важно именно в тази възраст да се подхожда внимателно, много постепенно да се увеличават натоварванията. Идва и момент, в който би било уместно да се дават хондропротектори в тази ранна възраст при активно спортуващи, да не говорим вече за периода на пубертета - така ставите ще поддържат добър баланс. Хондропротекторите, разбира се, трябва да са много добре прецизирани като доза и като вид.

Как допълнително да се подпомогнат ставите при активен спорт?
Като профилактика на травматизма, особено в съвсем млада възраст и в пубертета, изключително важна е ролята на храненето. За съжаление голяма част от децата, бързайки за училище, за тренировки, се хранят неправилно, не приемат достатъчно необходими градивни вещества, особено белтъчини, и това се отразява на опорно-двигателния апарат.

Месо, риба, мляко, всички млечни произведения са особено необходими за подрастващите. Както и плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни. Един пример по отношение на храненето: в художествената гимнастика в последните години почти нямаме стрес фрактури - счупвания от умора, от пренапрежение на определени костни структури. Преди е било доста обичайно в този спорт и обикновено е свързано и с недобър хранителен режим.

Ако говорим за хората, които просто искат да са в добра физическа форма?
Най-добрият спорт за тях е плуването, развива много хармонично тялото, не натоварва определени стави и мускулни групи. Разбира се, всеки спорт е добър, тенисът, да речем, един от най-популярните днес, футболът също. Тук е важно - трябва да се загрява добре преди началото на тренировката, защото много от т. нар. неделно спортуващи също често получават травми. Съветът ми към тях е да правят предварителна програма за загряване на всички мускулни групи, които участват в процеса на тренировката. При ските за съжаление има доста травми, но там причините са други.

Има ли нужда от професионална помощ във фитнес залата?
Във всички случаи е уместно, особено първите няколко пъти, да има инструктор, който добре да обясни кои уреди за какви мускулни групи са подходящи и как да се провежда загряване. След това човек би могъл да си направи самостоятелен режим.

Кои са най-уязвимите стави при „неделните” спортисти?
Обикновено най-често страдат тазобедрените и коленните стави. Но е много индивидуално, защото има хора, които спортуват и нямат абсолютно никакви проблеми със ставите. А други, които никога не са спортували, имат страхотни гонартрози и коксартрози. Както знаем, причините за остеоартрозата не са съвсем изяснени.

Кога е подходящ приемът на хондропротектори?
Принципно повечето хондропротектори са комбинирани препарати, които нямат странични действия, както, да речем, нестероидните противовъзпалителни. Така че хондропротектори биха могли да се използват по-широко и по-скоро с профилактична цел, отколкото да се търси ефект, когато ставите са прекалено увредени. Затова бих казала, че е уместно в по-ранна възраст активно спортуващите да си взимат няколко месеца хондропротектори, които при всички случаи ще помогнат за опазване на ставния хрущял.

А за неактивно спортуващи, които искат да са в добра кондиция, според мен е уместно след 40 години да се прави поне два пъти в годината курс с добри хондропротектори. Колкото по-рано започнат, износването на хрущяла би могло да се отдалечи във времето. Аз лично харесвам „Хондросейв”, от няколко години работя с него и съм го давала много пъти в художествената гимнастика и на други спортисти.

Коментари