Публикация

Хей ръчички, хей ги две... те ме хранят най-добре

Британски учени твърдят, че децата, които в най-ранна детска възраст са имали възможността сами да избират храната си, изграждат по-здравословни хранителни навици и са по-слаби.


Родителите, които поощряват децата си да се хранят с пръсти вместо да им се дава пюре с лъжичка, отглеждат наследници с по-малък риск от затлъстяване.

Проучванията с група деца на възраст между 20 месеца и 6 години показали, че правото на избор води до по-здравословна диета.

Участвалите в изследването били разделени на две групи – едните били хранени с лъжичка, а другите – сами избирали храната си от продукти, нарязани на малки хапки.

Децата, които поели контрол върху храненето си – с пръсти си хващали това, което им харесва от чинията, предпочитали по-полезни храни на по-късна възраст.

Специалистите твърдят, че подрастващите трябва да опознаят различните текстури на храната, да пипнат с ръка, да усетят, че са свободни да избират. Те трябва да присъстват на масата със семейството още от ранна възраст, за да наблюдават храненето и да се запознаят с ключовите моменти на този процес.

Учените открили още, че децата, хранени с лъжичка, развиват апетит към сладки неща, а другите изграждат здравословни навици и имат по-нисък индекс на телесната маса.

Те подчертават, че родителите са тези, които трябва да подберат правилните храни, от които детето да избира, да ги нарежат на подходящи форми и да се съобразяват с възрастта му.

Коментари