Публикация

Сгряващи тялото храни

Смразяващият студ навън забива ледени игли по цялото ни тяло още щом си покажем носа на открито, но има храни, които могат да стоплят организма отвътре.


Ако включите следващите храни в менюто си, ви гарантираме, че тялото ви ще придобие сила и ще функционира ефективно при ниски температури.

Водата е жизненоважен елемент през всички сезони. Тя е важна за много процеси в тялото и дори в студеното време не трябва да забравяме да пием живителната течност.

Добавете в дневното си меню храни, които подпомагат функцията на бъбреците, за да може водата да бъде преработвана правилно – това са пълнозърнестите храни: просо, ечемик, елда, боб и соя, яжте и сладникави зеленчуци като моркови, ряпа, пащърнак, тиква и сладки картофи. Гъбите, цвеклото, репеят и водораслите пък предоставят пълноценни хранителни съставки.

Ядки и семена
Фъстъците и бадемите могат да сгреят тялото за дълго време. Семената също дават топлина – сусам, семки от тиква, копър. Някои от тях може да консумирате и самостоятелно, както и да ги добавяте в храната.

Подправки
Канела, карамфил, джинджифил и пипер – четири горещи подправки. Канелата се използва предимно в сладкишите, но може да си сложите и в чая. Джинджифилът и пиперът са чудесни пикантни добавки към всяко ястие, а карамфилът има антисептично действие, което не само придава свеж дъх в устата, но и убива опасните бактерии.

Мед
Медът е много ефективно средство за затопляне на тялото. Той е естествен подсладител, който може да използвате в топлите напитки, освен това има противовъзпалителни свойства. Добър е и за здравето на кожата.

-brr-

Чесън и лук
Те лесно се добавят към всяко ястие и не само загряват, но и са много полезни при настинка. Освен това намаляват и холестерола.

Хапвайте плодове и зеленчуци редовно, за да поддържате имунната система и кръвообращението във форма. През зимата е добре да ядете сготвени зеленчуци и то предимно кореноплодни, защото според специалистите тяхната термогенеза (топлината, която се отделя при преработка на храната в тялото) е по-добра.

Ако изядете 1 сладолед през зимата или изпиете 1 студена сода, организмът ви ще изхаби много енергия, за да ги „стопли” преди да ги смели, което няма да ви е от полза, когато навън всичко е вледенено.

Освен това, ако през зимата се чувствате по-гладни, не го отдавайте на въображението си – спадът на температурата наистина изостря апетита.

Преди да ви дадем една вкусна сгряваща рецепта, ще ви кажем какво да зачеркнете от листа за пазаруване:

- бял хляб,
- краставици
- масло (прекомерни количества)
- студени напитки
- ориз
- алкохол
- чипс (джънк фууд)

Тези храни могат да затруднят метаболизма и да похабят много енергия. Специалистите предупреждават, че преяждането също претоварва храносмилането, което води до изгарянето на допълнителни калории, необходими за стоплянето на тялото.

-brr-

Ето я и рецептата:

Горещи пилешки гърди на грил (2 порции)

-    1 големи пилешки гърди без кожа
-    1 голяма скилидка чесън (смачкана)
-    1 ч.л. пресен джинджифил (на ситно)
-    1 щипка лют пипер
-    1 щипка бял пипер
-    1 щипка карамфил (на прах)
-    1 с.л. сусамово олио
-    1 с.л. пресен босилек (на ситно)
-    сол на вкус

Разделете гърдите на две половини и ги оваляйте добре в подправките и олиото, които предварително сте смесили в чиния. Оставете да престоят 30 минути в покрит съд в хладилника.

Загрейте грел тиган (с ребра) и сложете гърдите като ги печете на средна температура за по около 3-4 минути от всяка страна, докато се отбележат ребрата върху месото. След това покрийте тигана и оставете на слаб огън за още 15-20 минути.

Поръсете готовото месо с пресния босилек и гарнирайте с кафяв ориз.


Добър апетит!

Коментари