Публикация

Имплантираха тазобедрена става, правена по поръчка

35-годишен икономист с аваскуларна некроза претърпя уникална за Североизточна България операция, ръководена от шефа на ортопедичното отделение в УМБАЛ „Св. Марина“ д-р Калин Михов.


Вследствие на заболяването едната от бедрените глави на пациента до такава степен е била засегната, че се е наложило имплантиране на изкуствена тазобедрена става. В случая обаче болният заложил на най-модерното изделие в тази област – имплант, правен специално за него, прецизно повтарящ анатомията.

Ставата е изработена от висококачествени титаниеви сплави, а прецизността на формата спомага за по-бързото възстановяване и максималното възвръщане на двигателните способности. На практика след извършването на операцията пациентът ще се пази от натоварване в продължение на три седмици, през което време имплантът и костта трябва да сраснат.

Очакванията са, че до втория месец след интервенцията пациентът ще може да се върне на работа без никакви притеснения. Въпросната индивидуална става е седмата поред, която се поставя у нас. В България за момента с изделието могат да боравят само два хирургични екипа – този на д-р Михов, както и един във Военномедицинска академия – София.

Тенденцията обаче е тази операция да се прави много по-често, тъй като имплантът е подходящ за млади и активни хора. Причината е, че едва при 1 или 2 пациента на 100 оперирани се наблюдава разхлабване на ставата и то след десетата година от поставянето й, коментира д-р Михов.

Цената, която болния доплаща, е около 12 000 лева. Здравната каса плаща 1000 лева от стойността на изделието и разходите по самата операция и болничния престой.

Във връзка със снеговалежите и заледяванията специалистите напомнят, че в случай на падане, ако болката при изправянето е силна, е по-добре да не се движим, за да не се влоши получената травма. Трябва веднага да потърсим лекарска помощ.

Коментари