Публикация

Зумбирайте се! Горете калории с латино ритми

Известно е, че падането на температурите е обратнопропорционално на килограмите. Резултатът е понижено самочувствие, изтощителни диети, потене във фитнес зали...


Да, за огромно наше съжаление отслабването съвсем не е толкова лесно и приятно, колкото надебеляването. Изисква време и усилия. Наясно с всичко това, реших да започна борбата с кантара, като се поразровя в интернет и се ориентирам какво ново предлага фитнес индустрията. Кеф ти аеробика, кеф ти тае бо! За всекиго по нещо.

Самата аз не съм любителка на динамичните тренировки, в чийто край си изплезил език до пода. Като повечето наследнички на Ева все очаквам момента, в който учените ще измислят как да горим калории, без да си мърдаме пръста. Това явно няма да се случи скоро, но упоритостта ми да открия поне нещо по-приятно беше възнаградена.

Попаднах на зумба. Оказа се, че зад странното име се крият танци. А това означава забавление и добро настроение, докато кантарът мести стрелката назад. Въодушевена се запътих към една от софийските зали. При избора на място е добре да обърнете внимание на няколко неща. Залата да е топла и добре проветрена, часовете, които избирате, да не са прекалено посещавани. Инструкторите да са внимателни. За мой късмет и с трите неща уцелих още от първия път.

Директно попаднах сред горещи латино ритми, каращи те да забравиш за студа навън и да се пренесеш в една топла морска фиеста. Зумба смесва няколко музикални стила едновременно – салса, меренге, ча-ча, регетон, самба и какво ли още не. Липсват трудните упражнения от фитнеса, а стъпките са лесни и се запомнят бързо.

Движенията натоварват цялото тяло, като се започне от бедрата, прасците, талията, коремните мускули, гърба и се стигне до раменете и ръцете. Самата тренировка съчетава аеробни със силови упражнения. Между музикалните изпълнения ви остава време да си поемете въздух и да поотдъхнете, преди да се закършите в ритъма на следващия танц. И така, докато се кълчите, горите калории. Специалистите твърдят, че са между 500 и 700 на тренировка.

Не си мислете, че става дума за някакво вяло поклащане под звуците на музика. На танците винаги се е гледало с известен скептицизъм по отношение на отслабващия ефект. Но замислете се: да сте виждали дебел танцьор? Натоварването е сериозно и в края на часа се чувствате приятно изморени. Инструкторката постоянно се интересува дали сте добре и дали нямате нужда от забавяне на темпото. Всъщност именно в редуването на бързо с бавно темпо е разковничето. Това повишава и издръжливостта. 

Зумба е подходяща за всички. Независимо от това в каква форма сте или от кой пол сте. В България се посещава предимно от жени, но това не я прави неподходяща за мъжете. Тренировки по зумба има вече в повечето по-големи градове от страната. Съществуват няколко вида. Zumbatomic е програма, разработена специално за деца. Zumba Gold пък е за по-възрастни.

Ако пък сте от хората, които предпочитат домашния уют пред залата, можете да си дръпнете от виртуалното пространство тренировките и да ги правите сами у дома. За практикуването им не ви е необходим лицензиран инструктор. Разнообразието им ви позволява да избирате темпото, в което ще се чувствате най-добре. Както практикуването на всеки спорт, така и зумбата изисква време и постоянство, за да получите желания ефект. Бъдете търпеливи и тренирайте поне два пъти седмично и резултатите няма да закъснеят.

Тъй като зумбата е все пак вид фитнес, последните 15 минути са за силови упражнения за проблемните зони. Финалът пък е за задължителното разтягане. Сладкото напрежение в мускулите те кара да се чувстваш доволен от себе си. И удовлетворен. Затова и накрая залата кънти от ръкоплясканията на жените, които определено се чувстват по-добре.

Загрял физически и емоционално, не усещаш студа навън. Горещите ритми са те пренесли някъде далече, далече. Приятното усещане от последния един час ще те държи още дълго, а защо не и до следващия път?



Коментари