Публикация

Приятел в нужда се познава

Всеки, който има или е имал куче, знае, че е късметлия, ако научи своя любимец да носи чехлите или вестника без да бъдат разкъсвани на парчета, но има една по-специална група кучета, които правят много повече от няколко номера.


Това са кучетата, които улесняват живота на хората в неравностойно положение.
Искаме да ви запознаем с Байрон – лабрадорът, който знае над 100 команди и помага на Кейт Крос да се справя с всекидневните препятствия.

49-годишната британка Кейт страда от рядко заболяване, което прави ставите й много слаби. Тя лесно може да размести някоя от тях дори при леко движение, което налага ползването на инвалиден стол и много ограничения. Животът й никак не е лесен преди да получи Байрон, който е специално обучен да помага на хора като Кейт.

Лабрадорът е винаги насреща без да се оплаква, че му е омръзнало или натежало да върши всичко – помага й да стане от леглото и да се настани в инвалидния стол, отваря хладилника и изважда млякото за сутрешното й кафе. Оправя леглото, вади прането от пералнята...

Байрон придружава Кейт до магазина и й подава продуктите от по-ниските рафтове, а след това й помага с покупките на касата.

Сам си отваря вратата, за да излезе навън, когато му се наложи. Дори може да тегли пари от банкомат – поставя картата и взима парите, след като Кейт е набрала ПИН кода. Натиска бутоните на пешеходните светофари, вдига всичко, което тя изпусне.

Байрон дори е специално обучен да донесе телефон, одеало и възглавница в случай, че Кейт падне, за да може тя да получи помощ.

Обучението на подобни кучета е скъпо и трудоемко, у нас също има организации, които отглеждат такива любимци. Когато видите куче със специална маркировка (обикновено носят нагръдници с надпис), не го закачайте - колкото и симпатично да ви се струва, защото това куче е на работа и не трябва да бъде разсейвано.    

Коментари