Публикация

Да остареем здрави...

"По-малко известна причина за лошо остаряване са така наречените тихи възпаления, които човек не усеща в дадения момент. Това не са инфекции, причинени от бактерии или вируси." - интервю с проф. Маркус Метка.


Проф. Метка е от лекарите, които не са забравили, че човешкият организъм е цялостна система, а физиката и психиката са неразривно свързани. За него пациентът не е просто дадена диагноза или номер на болнична стая и легло. Още повече той обича да предотвратява проблемите, преди да са възникнали, а не да лекува вече настъпили заболявания. В Европа е водещият специалист по борба с патологичното остаряване. След дългогодишни проучвания е убеден, че човек може да трупа години, без това да е свързано с упадък на физическите и умствените способности. Не на шега казва, че целта на новото превантивно течение в медицината, наречено Antiaging – от английски „противостареене”, е човек да си отиде от този свят на 100 години без сериозни заболявания.

Проф. Метка, възможно ли е човек да не остарява, ако буквално се отнесем към задачата на антиейджинга?
Разбира се, че това не е възможно. Но целта е човек да остарява здрав и активен, да запази физическата и психическата си кондиция до края на живота, да изпитва радост от всекидневието, независимо на колко години е.

Съвременната наука има познанието кои са важните фактори, за да се постигне тази цел. Накратко става въпрос за пет основни стълба за запазване на здравето дори и в третата възраст.

Все пак кой е решаващият фактор?
Ако трябва да извадя пред скоби само един от тях, това безспорно е храненето! На второ място поставям генетичните предразположения.

Нима храненето е по-важно от това, което носим закодирано в клетките си?
Убеден съм, че е така! Чрез правилно хранене можем да избегнем или да смекчим 50–60 процента от болестите, свързани с напредването на възрастта. Генетичната предопределеност на тези заболявания е в рамките на 30–40 процента. За съжаление ние засега не можем да променим влиянието на гените върху здравето и продължителността на живота. Но все пак огромното влияние е на фактори, които са изцяло в нашите ръце. Вече споменах храненето като най-важно. На второ място поставям физическата активност. Но да не се бърка със спорт!

Какво имате предвид?
Множество научни студии доказаха, че ходенето по 1 час пет пъти в седмицата е най-добрата физическа активност. Но не става въпрос просто за придвижване от точка А до точка Б, а за динамично, целенасочено ходене. Всички, които се занимаваме с превантивна медицина, сме съгласни, че ходенето е най-здравословната физическа активност. Ако обаче вие се занимавате с някакъв състезателен или тежък спорт, това не е здравословно.

-brr-

Но широко разпространеното мнение е, че едва ли не всеки спорт е полезен...

До, той може да е полезен за състоянието ви в момента, за стегнато и мускулесто тяло, но не и за положително влияние върху дългосрочното здраве и очакваната продължителност на живота. С ходенето по полза за здравето може да се сравни и плуването за удоволствие, но не и за състезание. Вижте какво става с най-натоварените професионални спортисти – все по-често ставаме свидетели на инфаркти и внезапна смърт по време на надпревари. Много от представителите на тежките спортове не са здрави в късните си години или изобщо не ги доживяват. 

Нека да продължим с другите стълбове на антиейджинга.
Много важен фактор е психическият комфорт и духовността. В това понятие могат да се включат много неща, но основното е как човек реагира на стреса. Много хора по рождение са устроени да не изпадат в продължителна тревожност и да гледат позитивно на събитията. Такъв тип реактивност е безценен влог в собственото здраве. А хората, които са склонни към депресивност, постоянни тревоги и самообвинения, ускоряват остаряването си в най-лошия смисъл на тази дума. И последният, но не и по важност фактор, е хормоналният баланс.

Тук се включват не само половите хормони като тестостерон и прогестерон, но и инсулинът, от който зависи глюкозният толеранс. Всъщност инсулинът е най-важният хормон за продължителен живот в добро здраве. Диабетът в по-голяма част от случаите предизвиква бързо и преждевременно остаряване. Затова е особено важно пациентите с това заболяване стриктно да спазват не само лечението, но и да съобразят начина си на живот с изискванията за здравословно хранене, движение, режим на работа и почивка.

На каква възраст човек трябва да започне да предприема мерки за отдалечаването на старостта?
Колкото е възможно по-рано. Отдавна знаем, че в каква посока ще се развие животът ни зависи от редица фактори още докато плуваме в майчината утроба. В този момент човек не може нищо да направи за себе си, но неговата майка, родителите му трябва да знаят, че от техния начин на живот преди, по време и след зачеването зависи в значителна степен какво ще се случи с детето им през годините.

Родители, които живеят нездравословно и след това не се грижат за детето си по правилния начин – например не му дават достатъчно витамин D, – предопределят недобър здравен статус на наследниците си. От гледна точка на борбата с лошото остаряване има няколко важни жизнени периода – започва се още с вътреутробното развитие, след това е раждането и най-ранното детство и после идва менопаузата, респективно андропаузата при мъжете. През тези периоди всеки трябва да е особено внимателен с какво се храни и по какъв начин живее.

Смятате ли, че борбата със старостта и изобщо адекватната грижа за добра кондиция е въпрос основно на пари?

Изобщо не смятам, че богатите са облагодетелствани в това отношение. Напротив, понякога парите имат обратното въздействие, защото не всеки успява да се предпази от излишества, когато е заможен. Често тези хора са склонни към преяждане, прекаляване с алкохол и обездвижване, защото има кой да извършва вместо тях много от всекидневните задачи. Но веднага трябва да кажа, че и хората на другия полюс – тези, които са с най-ниските доходи, също имат лоша прогноза за третата възраст и изобщо за продължителността на живота. При тях причината е храненето с най-нискокачествени продукти, както и нарушената достъпност до модерна медицинска помощ.

И все пак кои са основните фактори, които предизвикват преждевременно остаряване?
Отдавна известен фактор е оксидативният стрес. Това означава в организма да циркулират твърде много свободни радикали. Другата, по-малко известна причина е възпалението. Но говорим за така наречените тихи възпаления, които човек не усеща в дадения момент. Това не са инфекции, причинени от бактерии или вируси. Става въпрос за бавен процес, който не предизвиква болка, температура или други оплаквания, но ако продължи с години, води до сериозни проблеми, защото уврежда кръвоносните съдове. А оттам следват инфарктите, инсултите и много други неприятности, като болестта на Алцхаймер, диабет, остеопороза. Всъщност виждате, че това са основните заболявания, които съсипват зрелите години на милиони хора и водят до огромна смъртност в западната цивилизация.

След като не предизвиква симптоми, как се открива този процес при конкретен човек?

Единият от начините е чрез профилактично изследване на специфичен белтък в кръвната плазма, наречен С-реактивен протеин, но неговата високочувствителна фракция. Това отдавна се прави рутинно в обикновените лаборатории. Има и други методи, които са малко по-сложни, например измерване на количествата и съотношението между омега-3 и омега-9 мастните киселини. Ако имате високи количества омега-3 и ниски омега-9, това е добре. Но ако съотношението е обратното, имаме проблем.

-brr-

Каква е причината за тези тихи възпаления?
Това отново е храната – тази, която стана традиционна за милиони хора в Европа и САЩ през последните десетилетия – полуготови продукти, много пържени и сладки храни. Същевременно също чрез храната можем да намалим възпалителния риск. Всички знаят, че храната съдържа въглехидрати, белтъци, мазнини и растителни фибри. Днес основно се консумират въглехидрати, които имат висок гликемичен индекс, напр. белият хляб и рафинираната захар.

Това са най-опасните храни от гледна точка на този тип възпаления, за който говорим. Все едно при пожар да наливате бензин. Другият проблем са мазнините. От тях има и много важни за организма, но например трансмастните киселини действат убийствено на тялото. Затова в някои части на света като Калифорния и Дания трансмастните киселини са забранени за употреба. Но в САЩ все още голям проблем е огромното съдържание на фруктоза, извлечена от царевица, в много готови хранителни продукти. Тази фруктоза предизвиква затлъстяване на черния дроб (неалкохолна стеатоза) и общо увеличаване на теглото на много хора. Там има страшно много хора с извънредно високо тегло – над 120 килограма.

Може ли накратко да се каже коя е правилната храна?
Това е много трудно, но ще опитам. Важното е не просто да ядем, засищайки глада си, а да се храним. При това основно (но не само) с растителна храна и не в прекалени количества. Изглежда просто, но не за всеки е лесно да го приложи във всекидневието си. Ако видите проучванията какви са хората, които са достигнали здрави до дълбока старост – 90–100 години, ще установите, че това са слаби хора, които винаги мислят позитивно, каквото и да им се е случило в живота. Доста от столетниците са пушили дълги години, пийвали са умерени количества алкохол, но са се хранили умерено основно с растителна храна и не са се поддавали на стреса.

Но ако нямаш по рождение позитивно мислене, какво може да се направи?
В такъв случай много помагат някои азиатски практики като йога, аюрведа и други. Чрез обучение човек може да постигне такъв тип психическа реактивност дори и да я няма по природа. Важно е всеки да намери начин за балансиран вътрешен мир. Впрочем има и чисто физиологични показатели дали човек се е предал на тревожността. Ако поддържате постоянно висока сърдечна честота, това не е добър белег. В покой сърцето трябва да бие около 60 пъти в минута. Има изследвания, че банковите и борсовите служители масово поддържат пулс в покой над 80 и дори над 90, което е лош прогностичен белег за продължителността на живота.

-brr-

Каква е ролята на вегетативната нервна система за здравето ни?
Огромна! Вегетативната нервна система в 70 процента се състои от симпатикус и едва 30 процента парасимпатикус. Симпатикусът е това, което ни държи под напрежение, което, образно казано, ни изгаря 24 часа в денонощието. Този дял от нервите качва кръвното, увеличава пулса, държи ни будни. А парасимпатикусовият дял от нервната система е този, който ни релаксира, приспива и успокоява. Но той е много нежен, лесно се изгубва и трябва да се полагат специални грижи да се култивира във всеки човек. Постоянно напрегнатите хора практически живеят 100 процента на високи обороти, което силно и бързо изтощава тялото и психиката.

Как да си култивираме това спокойствие?
Вече споменахме ролята на някои техники за медитация. Движение и съзерцание на природата. Умерената употреба на вино също има роля в това отношение. Но говорим за 1–2 чаши дневно. Над това вече ще калкулираме вреда. И особено ако се прекалява с твърд алкохол. Както и пълното въздържание за зрелите хора също не се препоръчва.

Добре ли е да се приемат някои полезни вещества под формата на добавки?
Когато човек наближи 50 години, е добре да приема омега-3 мастни киселини, както и някои полифеноли. Много е трудно те да се набавят в адекватни количества с храната, дори и тя да е здравословна. През последните години в Европа се популяризираха билкови добавки от индийската медицина – аюрведа. Много от аюрведичните практики и препарати са насочени към очистване на организма и намаляване на киселинността в тъканите, която се повишава от храненето и всекидневния стрес. Чрез масажи със специални масла, редовно изпразване на червата, правилно дишане и някои билкови извлеци тази киселинност се намалява и аз съм впечатлен от резултатите, които се постигат.

Има ли български принос в антиейджинга?
Със сигурност това е вашето традиционно кисело мляко, подквасено с уникалните местни пробиотични бактерии като лактобацилус булгарикус. Проучването на това мляко е една от причините за моето посещение тук. Неслучайно Мечников е взел Нобелова награда за откритието на пробиотиците в българското кисело мляко.



Коментари