Публикация

Как да се справим с проблема „отказвам цигарите”?

Цигарите бъркат дълбоко не само в джоба, но и в клетките ни. Ужасните надписи и смразяващите картинки са невидими за пушачите.


А и всеки има дядо, който е пафкал до 90 години и си е бил много добре. Пък и ако запалената цигара е пирон в ковчега, то на непушачите ще им хлопа.

Мнозина се залавят да вадят никотиновите гвоздеи на Нова година, а януари е изпъстрен с празници, които вървят с чашка и цигара. Бързо предалите се обикновено цитират Марк Твен – „Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил хиляди пъти”.

Индианците са дърпали тютюн заради религиозни ритуали, после пък станало модерно. Но сега се смята,  че колкото човек е по-богат и по-образован, толкова е по-малко вероятно да пуши. На Запад пафкащите са натъпкани в ужасни обществени пепелници. Това ще стане и у нас, тъй като в началото на лятото легалният наркотик ще е забранен в закрити обществени места. Затова опитите за откачане от вредния навик е добре да започнат сега.

Казват, че за да се влееш в редиците на непушачите, изобщо не трябва да мислиш за цигари. Когато се броят цигари и дни без тях, още не означава, че късаш с тютюна.

Специалистите обикновено говорят за два вида зависимости – физическа и психическа. Тялото се справя за седмици, но отровните мисли траят по-дълго.

Никотиновият глад води до главоболие, безсъние, кашлица, раздразнителност, липса на концентрация през първите седмици. Добре е да се поглъщат повече течности, супи, плодове и зеленчуци. Желанието изчезва с лъжица мед или ябълка вместо с чипс и семки. В продължение на два-три месеца се взема витамин С.

Според една народна рецепта тютюнът се отказва с направени цигари от билката вратига за 5 дни. Първия ден се пушат 5 цигари, после се намаляват с по една.

Според психолози пушачът не може да се справи, ако няма идея защо пафка. Всеки си е изградил собствена димна илюзия, затова и методите за отказ май действат различно на всеки. Основно се предлагат две тактики. Първата е - решаваме кога и разгласяваме на всички, не пием кафе, алкохол и отказваме всичко, което ни върви с цигарката.

Втората е с поставяне на по-краткосрочни цели – утре няма да пуша, следва друго утре и така всеки ден... Целта е не да се борим с желанието, а да го приемем. Има хиляди мантри за самовнушение и кураж в битката с никотина, но май е най-добре всеки да открие своята.

Ралф Уолдо Емерсон е казал, че пушенето ти позволява да вярваш, че правиш нещо, когато нищо не правиш. Има различни изчисления, но всяка изпушена цигара убива не само нервни клетки, но и време. Затова и един от най-често срещаните съвети е да промените всекидневието си, за да избегнете ситуациите, в които пушите. Вместо на дивана с кафето и цигарката - във фитнеса. Спортът и разходките освобождават от напрежение и стрес, пък и няма да напълнеете, което често плаши пушачите.

Най-честите съвети, когато се появи неистовото желание за едно дръпване, са – дишай дълбоко, пий вода, направи нещо друго.

Отказването на цигарите е тежко, тъй като пушачът е сам в битката с никотина. Затова напоследък се говори, че груповото отказване е по-ефективно, има и много сайтове и центрове за борба с тютюнопушенето. А на цигарената индустрия се противопоставя друга – препарати, лепенки, дъвки... Много нашумя електронната цигара, но ефектът от нея е спорен.

Пушачите често се оправдават, че цигарата им носи удоволствие, намалява стреса и напрежението. Но по-лесно е, когато сте напрегнати или ядосани, да издишате дълбоко лошите чувства и да се поразходите.

Универсална рецепта за справяне с цигарите няма. Всеки трябва да намери своя начин да изхвърли пепелниците. А май най-сигурният е еднопосочен билет до Бутан, тъй като там изобщо не се продава тютюн.

Коментари