Публикация

Стволовите клетки – резервни части за лечение

„Резервните части” се използват за лечение на повече от 80 заболявания. Цената на услугата е между 4200 и 5200 лв.


Стотици български семейства са съхранили стволови клетки при раждането на детето си през последната година и половина, стана ясно на поредната лекция в безплатното Общинско училище за бъдещи родители в Пловдив.

За непрекъснато растящия интерес към тази услуга говориха лекторите Бистра Ваклинова и Деяна Йорданова от Медицински център „Афродита”. Клиниката е специализирана в ин витро процедурите и съхранението на стволови клетки и е официален представител в България на Future Health – най-голямата частна акредитирана тъканна банка в Европа за съхранение на хемопоетични стволови клетки от кръв на пъпна връв и мезенхимни стволови клетки от тъкан на пъпна връв. 

Бъдещите родители, дошли на поредния безплатен урок, научиха, че стволовите клетки са „основните” клетки, които имат способността да възстановят функциите на кръвната, имунната, сърдечната система и органите в човешкото тяло. Чрез тези т.нар. резервни части съвременната медицина успешно лекува повече от 80 заболявания.

"Най-безопасно и ефективно стволовите клетки се изолират от току-що отрязаната пъпна връв на новороденото. Кръвта от пъпната връв съдържа два вида стволови клетки - хомопоетични и мезенхимни. Обикновено пъпната връв и плацентата се изхвърля като отпадък, а те съдържат клетки, които са като „тухли и строителен материал “ при  изграждането на органите на хората, обясни Дейна Йорданова 

Вземането на стволови клетки се извършва след раждането като медицински специалист извлича от пъпната връв и от плацентата материал напълно безболезнено и безопасно за майката и детето. След това този материал се поставя в контейнер и се изпраща в център „Хелт Кеър“ във Великобритания, където се съхранява в специални лаборатории.

Взимането, замразяването и съхраняването за период от 20 години на многофункционалните клетки варира между 4200 и 5200 лв. в зависимост от това дали само кръв или кръв и фрагмент от пъпната връв се съхраняват, като вторият случай е препоръчителен, тъй като се обхваща по-голям списък от заболявания за третиране. Потенциалът на тези клетки е огромен, защото се използват за лечението на рак, детска церебрална парализа, мултиплена склероза, диабет, травми на гръбначния мозък, хронични фистули, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност и др.

Стволовите клетки от пъпната връв, превъзхождат  стволовите клетки на костния мозък, защото
са 100% съвместими за детето и до 80 процента при родителите, братята и сестрите.
Българските майки трябва да разберат и да се убедят в същественото значение на съхраняване на стволови клетки, която се превръща в ЗАСТРАХОВКА ЖИВОТ за тяхното дете, семейството, близки родственици.

Тези думи на д-р Роджър Дейнти припомни на вчерашния урок Бистра Ваклинова. Д-р Роджър Дейнти е професор по молекулярна биология и биохимия в Медицински университет в Нотингам, с приз за 2011 г. от Кралицата на Англия за принос и заслуги в областта на научно-изследователската дейност.

Коментари