Публикация

Внимание! Атопичен дерматит

Атопичният дерматит (АД, атопична екзема, ендогенна екзема, невродермит) е хронично-рецидивиращо, незаразно, възпалително и интензивно сърбящо заболяване.


Най-ранно проявяващият се компонент на атопичния симптомокомплекс включва бронхиална астма, уртикария, мигрена, запек, алергичен риноконюнктивит и атопична характеропатия.
Съществуват различни хипотези за възникването на заболяването.

До 70% от болните имат нарушения в обмяната на ненаситените мастни киселини. В маслото на вечерната иглика има две важни ненаситени мастни киселини: линоленова (алфа-линоленова) и гама-линоленова киселина. Първата е една от есенциалните мастни киселини, което означава, че организмът не може да я синтезира, а трябва да си я набавя от храната.

Втората се синтезира от организма на базата на основни съставки, внесени с храната. Около 72% от маслото от иглика е линоленова киселина, а около 9%  - гама-линоленова киселина. Затова растението се смята за най-добър природен източник на витамин  F, антиоксидант, неутрализиращ вредните свободни радикали. Игликата (Oenothera biennis) е дошла от източния бряг на Канада. Тя е била много популярна сред индианците, най-вече за лечение на проблеми с кожата и заздравяване на раните.

Лечението на АД е насочено към употреба на емолиенти, намаляващи увеличената трансепидермална загуба на вода. Те стабилизират повърхностния липиден слой на кожата и допълнително имат антипруригинозен ефект. Тук е и мястото на маслото от вечерна иглика, което подобрява еластичността и помага да се задържа влагата.

Препоръчителната дозировка на масло от вечерна иглика от 500 мг е 4 капсули дневно при обострени състояния и 2 капсули за поддържане  на здрава и красива кожа. Съветвам пациентите освен орален прием да третират и засегнатите места, като пукат капсулката и ги намазват. Определено ефектът е по-бърз.  

За повече информация 02/8184870


Коментари