Публикация

Цената на красотата

Изследователите твърдят, че коренът на пластичната хирургия трябва да се търси далече в древна Индия.


Там за особено свирепи престъпления отсичали носа на злодея и веднага му залепвали друг. Оттогава нравите доста са се променили и днес хората се подлагат на пластични операции по свое желание, а и са готови заради суетата си да се разделят с крупни суми.

Първите естетични операции започнали да се правят в началото на ХІХ в., въпреки че рязък скок в развитието на този вид хирургия се наблюдава чак в началото на ХХ век. През 1881 г. младият американски хирург Е. Ели описал първата операция по корекция на уши. Година по-късно Т. Томас по хирургичен път намалил бюста на пациентка.

Началото на естетическата ринопластика е сложено през 1887 г., когато Д. Рок коригира носа на пациент. През 1899 г. Г. Кели за първи път прави пластична операция на корем, чиято кожа била увиснала вследствие на няколко раждания на пациентката. С. Милър е хирургът, направил през 1906 г. първата пластика на вежди.

В началото на миналия век започват операциите за опъване на кожата на лицето.
Великият майстор на словото Чехов едва ли е подозирал, че неговата фраза „в човека всичко трябва да бъде красиво...” ще бъде приета така буквално от потомците му и ще стане допълнителен аргумент в полза на пластичната хирургия. Действително красотата привлича, тя е по-ефективна от всяка визитна картичка, титли или звания. А красотата на лицето и тялото подсъзнателно се асоциира и с красота на душата.

Затова не е чудно, че публичните личности и най-вече представителите на шоубизнеса непрекъснато коригират даже незабележими дефекти във външността си. Пластичните операции станаха за тях ежедневие и не удивляват нито колегите им, нито зрителите. Но както и преди, темата за звездите и техните естетични операции продължава да е една от най-обсъжданите.

Ако погледнем статистиката, няма да намерим нито една знаменитост, която да е избягнала визитата при пластичен хирург. Нестихващото желание да бъдат още по-красиви, съвършени и млади обединява Мерилин Монро, Никол Кидман, Катрин Зита-Джоунс, Бритни Спиърс и Парис Хилтън, Патрисия Каас, Ала Пугачова и Мег Райън. На този фронт и мъжете се състезават достойно и не отстъпват територията само на дамите. Имена като Ал Пачино и Том Круз също се оказват доста придирчиви към външността си.

Понякога резултатите от намесата на пластичните хирурзи вместо възхищение предизвикват истински ужас у околните, но това са рисковете на професията.

Коментари