Публикация

Кардиолози и джипита подкрепят забраната на цигарите

Дружеството на кардиолозите в България и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България подкрепиха въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места.


Това се казва в писма на двете организации до министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, които пристигнаха в МЗ днес. Подкрепа за въвеждането на пълната забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места вече изразиха и лекарите онколози. В началото на месец февруари те връчиха на министъра на здравеопазването подписка с имената на повече от 100 специалисти. 

В четвъртък в България пристига и еврокомисар Джон Дали по покана на министъра на здравеопазването. Основната цел на визитата му е да окаже подкрепа на готвените промени в законодателството ни за ограничаване на тютюнопушенето. Пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е регламентирана в проект за промяна на Закона за здравето. Той беше одобрен от МС в края на 2011 г. Утре законопроектът ще бъде разгледан на първо четене в Парламентарната комисия по здравеопазване.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за възникване на редица социално-значими заболявания като онкологичните, белодробните и сърдечносъдовите. Очаква се въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да намали риска от възникването на подобни заболявания, както и да намали социалните разходи за лечение и изплащане на болнични, както и загубите на икономиката от неприсъствените работни дни на трудещите се поради болест.

Коментари