Публикация

Първият лазер за АГ операции в Южна България вече работи

АГ болница „Селена”-Пловдив, разполага вече с единствения в Южна България CO2 лазер за операции.


Лазерът е от последно поколение най-иновативна лазерна технология в света, която дава възможност да се извършват хирургични операции с несравнима прецизност, бързина, контрол и доказани дългосрочни клинични ползи. 

Това съобщи д-р Снежана Топалова, специалист в клиниката. По думите й операциите с CO2 лазер имат минимална кръвозагуба, термалното увреждане на околната тъкан също е минимално,  болничният престой е кратък и в рамките на няколко дни оперираният се връща към обичайното си ежедневие.

„С апаратурата се премахват ендометриозни кисти, миомни възли на матката, тазови сраствания с или без запушвания на маточните тръби, периовариални сраствания /около яйчника/, отваряне на маточните тръби при запушване. CO2 лазерът е много ефективен при интраепителиални неоплазии /дисплазии - лека, средна и тежка степен/ на маточната шийка, особено когато са с голяма повърхност, причинени от човешки папилома вирус /HPV/”, коментират лекарите от болницата

 Новият лазер в АГ болницата ще извършва обгаряния при изменения на маточната шийка и конизация - хирургическо отстраняване на част от шийката на матката при наличие на аномалии.

По думите на д-р Топалова подобни интервенции имат две основни цели – диагностична – да се уточни вида и тежестта на аномалията, и терапевтична – лечение на аномалията /дисплазията/.

Лекарите припомнят, че нискоинтензивното лазерно излъчване няма вредно въздействие върху организма, а води до бързо лечебно повлияване.
" }-->

Коментари