Публикация

Да си играеш с огъня...

Думата „спинъри” за мнозина е съвсем непонятна. Поредната чуждица, намърдала се в езика ни. Въпреки това да сте попадали на спинъри е твърде вероятно. Това са онези хора, които си играят с огъня.


В буквалния смисъл. Вечер може да ги видите из парковете и да онемеете пред огненото шоу, което правят. Дали заради извечната мистичност на огъня или заради ловкостта на спинърите, но дълго време гледате като хипнотизирани.

Лилия Йотова е една от спинърките в София. Занимава се с въртене на огън вече пет години и е управител на клуб за огнено шоу. „Нашата идея е по-различна от тази на останалите клубове в България. От една страна е огненото шоу, което правим из страната, а вече и навън, от друга - обучаването на желаещи да усвоят нашите умения”, казва тя. Нека ви въведем в света на това прохождащо и изключително зрелищно шоу.

Основният и най-разпространен уред сред спинърите е поят, или, казано с други думи - топка на въже. Въртенето на огнен пой идва от Нова Зеландия. Но за какво всъщност става дума – спорт, изкуство или танц? Оказа се, че точен отговор на този въпрос няма. „Отчасти е изкуство, защото всеки дава по нещо от себе си, отчасти е спорт, защото тренира гъвкавостта и координацията. Ръцете са в основата, но може да се комбинира и със салта например.

И е танц, защото движението на тялото и въртенето на огъня наподобяват танц”, споделя събеседничката ни. Освен поя друг много популярен уред е стафът, или тояга. Следва ветрилото, чието въртене в началото не е впечатлявало с кой знае какви уникални движения, но впоследствие те са се развили и разнообразили. Към обръча, или хулахупинга, който е много популярен като вид фитнес, тук е добавен огън.

„Трудно е да се каже кой от тези уреди е най-труден за усвояване. Когато се занимаваш дълго време, започваш да придобиваш усет за движенията. По-трудните уреди са тези, които дават възможност за повече движения, като поя например”, казва Лили. Обръчът, както и ветрилото, се смятат за по-женски, а стафът – за мъжки, но подобни разделения, когато говорим за въртене на огън, са твърде условни. Първенецът на голям стаф в света е жена, а на ветрила - мъж.

„Всеки започва с даден уред и когато достигне определено ниво, се захваща с усвояването и на другите. Всеки един от тях си има своя чар, но обикновено човек си остава с първото, което е видял и го е грабнало. В моя случай това беше поят”, споделя спинърката.
Групата на Лили е от две момчета и три момичета на възраст между 21 и 25 години. Всеки от тях се занимава от дълги години с въртене на огън.

Стандартното голямо огнено шоу, което те представят, е с продължителност около 15-20 минути и е изключително динамично. „На всяка минута, минута и половина се сменя уредът и се прави нещо ново. Петимата се редуваме на сцената, като на финала сме всички заедно”, разказва Лили. Много уреди се включват в едно горещо шоу – огнени въжета, екстравагантни чадъри, факли, дълги и къси стафове, обръчи, ветрила, мечове и т.н.

-brr-

В огненото шоу се използват газове или горива на парафинова основа, които са предпочитани, защото не миришат толкова. Едно огнено шоу е трудно по много причини и трябва да бъде съобразено с много неща. Основният враг на спинъра е вятърът.

„Трябва да знаем кога да запалим уреда, колко време това ще отнеме  и съответно колко време ще издържи. Всичко това се изчислява до секундата и се случва много организирано”, сподели тънкостите Лили. Освен атмосферните условия важно е и пространството. Огнено шоу може да се прави както на открито, така и на закрито, но пространството трябва да е наистина голямо и да няма леснозапалими предмети в близост.

Въпреки че вероятността да се случи нещо неприятно е минимална, групата знае, че играта с огъня може да завърши плачевно, затова има принцип да не поема излишни рискове.
Създаването на едно шоу отнема месеци. Хореографията, костюмите и всичко останало до най-малката подробност се измисля, организира и прави от хората в групата. Най-трудното е сливането на движенията с подходящата музика.

В клуба на Лилия може да се запише всеки, който иска да усвои въртенето на огън. Поради минусовите температури в момента тренировките са в зала и се провеждат всеки вторник и четвъртък вечер. Започва се без огън, докато се научат основните движенията. Времето, което е необходимо, е строго индивидуално. След една година започваш горе-долу да се чувстваш свободен, да навързваш движенията и ограниченията падат.

Едва обаче след втората-третата година започваш да правиш впечатление на останалите с някакви твои нови комбинации. Явно на първо място е търпението. Това не би трябвало да ви стряска, ако сте попаднали веднъж в плен на огнената магия и сте убедени, че искате да се занимавате точно с това. Иначе ограничения няма. Възрастовият диапазон е доста голям – от 14 до 55 години.  

А що се отнася до Лили и нейната група, пътят пред тях е един и те стабилно вървят по него. Още пътувания, нажежени участия и представления.


Коментари