Публикация

Как да се възстановим по-бързо след спорт?

Решили сте най-после да изпълните точка 3 от Новогодишните си обещания – ще спортувам повече, и вече сте редовен посетител на фитнеса?


Ако е така, поздравления – движението е здраве! След тренировка обаче сигурно чувствате умора и мускулен дискомфорт, но са ви омръзнали традиционните средства за възвръщане на силите – витамини, вода, спортни напитки...

Предлагаме ви някои алтернативи:

Доматен сок – ако карате колело (велоергометър) или тичате повече, не губите само течности, но и електролити, които са важни за организма. Изпийте чаша доматен сок – той съдържа много натрий и калий.

Извара с мед – след вдигане на тежести мускулите се нуждаят от протеини, за да се възстановят. Разбъркайте малко рикота или извара (нискомаслени) с лъжица мед. Комбинацията е чудесна закуска след натоварване.

Джинджифил

Болките след двигателна активност могат да изчезнат не само с таблетки от аптечката, но и с фреш, който трябва да си направите от морков, джинджифил и ябълка. Пикантният корен облекчава сковаността на ставите и подуването.

Редовно спортуващите трябва непременно да хапват след спорт още стафиди, бадеми, овесени ядки, сьомга и др., за да се възстановяват по-бързо.

Коментари