Публикация

Не позволявайте на грипа да ви победи

Интервю с доц. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести.


Доц. Тихолова, какви усложнения от грипа се налага да лекувате тази година?
И тази година в сезона, през който грипът е активен – а това са месеците януари и февруари, – се наблюдават обичайните усложнения от тази вирусна инфекция. Те са свързани с реактивността на организма, която от своя страна се влияе от възрастта. При децата масово усложнение е сериозното възпаление на средното ухо. Но това състояние, макар и понякога да е доста болезнено за детето, е с много добра прогноза. При младите хора между 20 и 40 години често се срещат усложнения от страна на дихателната система – бронхити, трахеити и пневмонии. По-сложна е ситуацията при старите хора с хронични заболявания. При тях един грип може да влоши съществуващите сърдечно-съдови, белодробни, бъбречни и ендокринни заболявания.

При възрастните хора чести ли са пневмониите?
Това усложнение се среща и при тях, но за разлика от грипните пневмонии при младите, които се явяват в ранната фаза на заболяването, в първите 2 – 3 дни от началото, при възрастните пневмонията започва в края на първата седмица и около десетия ден. Тук причината е бактериална суперинфекция. Прогнозата при тези пневмонии е доста сериозна заради общото влошено състояние на организма още преди грипа.

За кои пациенти се налага болнично лечение?
Постъпването в болница е задължително на първо място при малки деца с усложнения и при възрастни с тежки хронични заболявания. Освен това някои по-редки последствия от грипа налагат хоспитализация и при иначе здрави хора. Става въпрос за грипната енцефалопатия, която се изразява в промяна на съзнанието. Болните имат силно главоболие и стават или много потиснати и трудно контактни, или превъзбудени. При адекватно лечение това заболяване също е с благоприятна прогноза. По-рядко се срещат менингитите и менингоенцефалитите, но те могат да протекат и тежко, включително да доведат до смърт или трайни неврологични увреждания. Добрата новина е, че тази година пациентите с менингити и енцефалити, върху които имам преки наблюдения, завършиха с оздравяване. В болница задължително трябва да се лекуват и пациентите с миокардит и бъбречна недостатъчност, настъпили след грип.

-brr-

Статистиките показват, че у нас малко хора се ваксинират срещу грип. При това положение какъв е начинът за предпазване по време на епидемия?
Профилактиката има няколко линии. На първо място е така наречената неспецифична профилактика. Това означава да се избягват многолюдните места, където може да стане заразяване, да се носи маска, макар и със спорен ефект, защото бързо се навлажнява и става пропусклива за вирусите, да се укрепва организмът чрез упражнения, витаминозна храна и здравословен режим на работа и почивка. Но не всеки може да избягва контактите, основно заради характера на работата си. Тук идва мястото на специфичната профилактика в лицето на ваксините. Но те се прилагат през есента, преди грипната вълна. По време на епидемия единственото възможно специфично предпазване от грипа е с различни противовирусни средства.

Кой трябва да пие профилактично противогрипни препарати?
Хората, които вече имат в семейството или работната среда болни от грип. Освен това пациентите, за които едно грипно заболяване е потенциално по-опасно от обичайното. Става въпрос за хората с хронични сърдечни, белодробни, бъбречни заболявания и диабет. Противогрипните препарати са две групи. Още от 60-те години по света се прилага ремантадин, който успешно се използва отдавна и в България. Профилактично се прилага 2 – 3 седмици по определена от производителя схема, която е указана в листовката. Втората група лекарства са невраминидазните инхибитори, които също имат профилактична доза.

Когато все пак заболяването ни връхлети, какво е поведението?
По принцип грипът е едно самоограничаващо се заболяване и много често преминава спонтанно до една седмица. Но ако протича по-тежко или е при увредени пациенти, е добре максимално рано да се започне противовирусно лечение, назначено от лекар. Вече разполагаме и с бързи тестове за установяване дали едно респираторно заболяване е грип и от кой тип вирус е причинено. За съжаление все още тези тестове не се прилагат масово у нас. А това би дало сигурност на лекаря как да подходи при конкретния пациент. Трябва да е ясно, че даването на антибиотици в началото на един грип е противопоказано. Те се назначават само при бактериални усложнения. Много е важно пациентът да остане у дома на легло и да приема много течности, лека храна и витамини. Температурата трябва да се сваля с медикаменти само когато надмине 38 градуса.


Коментари