Публикация

Хапвайте киви, боб и спанак

От известно време здравословното хранене е на мода и всеки се стреми да спазва добри хранителни навици, когато може. Има продукти обаче, които са не само вкусни и полезни, но и лековити.


Кивито е заредено с витамин С и калий и съдържа повече фибри дори от бананите и ябълките. Мъхестият плод е полезен за хора със сърдечни заболявания, рак или респираторни проблеми. Кивито има разреждащи кръвта свойства, което помага за намаляване на лошия холестерол и кръвното налягане.

Изяждайте кивито веднага след нарязване, защото някои от полезните му ензими губят своите качества при контакт с кислород. Консумирайте до две кивита на ден.

Включете и боба в менюто си, защото той е добър източник на различни витамини и минерали. Има нисък гликемичен индекс, което помага за регулирането на кръвната захар. Бобовите растения са богати на антиоксиданти, калий, магнезий, витамини от В група и витамин К. Бобът съдържа и омега-3. Хапвайте поне две порции боб седмично.

Спанакът отдавна е обявен за „супер храна” заради съдържанието си на фибри, витамин А и С, както и фолиева киселина. Спанакът е полезен при стомашни проблеми (като запек), освен това помага на зрението и храносмилателния тракт.

Листният зеленчук предпазва организма още от сърдечни проблеми, рак на простата и гърдата, очни заболявания и др., тъй като има противовъзпалителни свойства. Съдържанието на витамин К е важно за здравината на костите. Трябва да приемате по 400 грама спанак веднъж на няколко седмици.
 

Коментари