Публикация

Ваксина срещу папилома вирус и за момчетата?

Властите в САЩ официално препоръчаха на лекарите да ваксинират и момчетата срещу човешкия папилома вирус, предизвикващ рак на маточната шийка.


До момента тази препоръка се отнасяше само за момичетата.

Повод за нововъведението стана американският Консултативен съвет на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията, който през октомври 2011 година гласува и момчетата да се ваксинират срещу папилома вируса. Сега препоръката влезе в сила, след като беше утвърдена от директора на консултативния съвет и министъра на здравеопазването и социалните грижи.
Според новите правила на имунизация подлежат всички американци от мъжки пол на възраст от 11 до 21 години, които нямат противопоказания.

Момичетата започнаха да се ваксинират срещу рак на маточната шийка още през 2006 г. Проведените след това изследвания доказаха, че имунизационната кампания ефективно възпрепятства разпространението на папилома вируса.

Причината в кампанията да се включат момчета и млади мъже е те да могат да предпазят бъдещите си полови партньорки от рак на маточната шийка. При самите мъже ваксината предотвратява новообразувания на половия член, гърлото и правото черво, причинени от папилома вируса.

Кампанията ще започне с момчета на възраст от 11 до 12 години, защото те все още не са сексуално активни, затова изработването на антитела в отговор на ваксината е най-интензивно.
По последни данни в Америка с човешкия папилома вирус са заразени около 16 милиона души на възраст от 14 до 69 години, което представлява около половината от сексуално активното население.

Коментари