Публикация

Когато ставите „проговорят”

Интервю с д-р Иван Казмин, завеждащ ревматологичното отделение в МБАЛ – Бургас, за това как студовете влияят на ставите.


Д-р Казмин, по какъв механизъм студът утежнява ставните болки и наистина ли по тях може да се прогнозира влошаване на времето?
По принцип студът, като физически фактор на въздействие, води до стесняване на периферните кръвоносни съдове, до повишаване на тонуса на мускулатурата. Това от своя страна засилва сковаността в движенията и пациентите се чувстват дискомфортно. Описана е и т.нар. метеопатна болка - т.е. зависеща пряко от промяната на времето. Наистина възрастните хора могат ден по-рано да предскажат влошаване на времето.

Кои стави са най-верни метеопоказатели?
По принцип артрозната болест засяга всички хрущялни структури на тялото, но тя е по-изразена в определени стави. Та в студа всеки чувства различно – пациентът може да каже „почнаха да ме въртят коленете” или „усещам студ в ставите”, което също е проява на метеопатната болка. Други се оплакват от болки в гърба и кръста, защото артрозният процес там е най-напреднал. Трудно може да се локализира метеопатната болка. Индивидуално е.

Може ли студът сам по себе си да предизвика ставни оплаквания?

Не, студът, влагата, вятърът са фактори, утежняващи вече съществуващо заболяване, но не и първопричина то да се появи.

Според вашия опит - как се опитват хората да противодействат на болката?

Българинът вярва на какво ли не и по-рядко на лекарите. Първо се започва с най-различни „изпитани” мазила. Последният ми такъв пациент беше с прогорена кожа на коленете, защото се мазал със смес от мед и чесън. Имал съм и по-фрапантен случай – мазане с мед и негасена вар. Без какъвто и да било ефект, тези методи носят риск. После идва носенето на различни видове наколенки.

Ако не друго, те поне топлят. Ако говорим за продукти за локално въздействие, които могат да се намерят в аптеките, те са две групи – чисто фармацевтични средства и такива, съдържащи естествени съставки. В практиката си аз използвам Неокс олио, защото е напълно натурален препарат, съдържа само билки и на второ място – разработен е на базата на древноиндийската система Аюрведа. Моят опит показва добра поносимост на препарата и сравнително висок процент от пациентите съобщават, че се чувстват добре, има ефект от прилагането.

Когато се изчерпят възможностите на локалните средства, тогава пациентите прибягват към перорални – на първо място нестероидните противовъзпалителни, които са най-масово предписвани. Проблемът, особено при по-възрастните хора, идва от това, че заедно с този противовъзпалителен и обезболяващ ефект по-често се проявяват и страничните действия – знаем, че защитата на стомашно-чревния тракт с възрастта отслабва и той става по-уязвим.

Как да се намери добрият баланс между полза и риск?
Проблемът е, че когато пациентът поиска в аптеката „нещо”, защото го болят коленете, той получава такова лекарство, но никой не му обяснява какви рискове поема. При немалко препарати има ограничения за продължителността на приемане, с възможна алергична реакция и т.н. Основният принцип в медицината още от времето на Хипократ е – „На първо място, не вреди!”.

Ако пациентът не желае да се съветва с лекар и сам си избира средство в аптеката, което да му помогне, без да носи никакъв риск, пак се спирам на Неокс – във формата на капсули. Нещо много важно, което би трябвало хората да знаят, е, че неговият принцип на лечение е различен от фармацевтичния. Чрез билковите екстракти по правилата на Аюрведа стремежът е освен прякото въздействие на билките да се постигне баланс на енергиите в засегнатите зони. Това води до подобряване на функционалното им състояние и до намаляване на субективните оплаквания. Тук бих посочил, че ефектът от приема на капсулите е 60-70%.

Как се съчетава препаратът с други лекарства, които пациентът евентуално приема?
Много важен въпрос. Страдащите от ставни проблеми, свързани с възрастта, често имат и други заболявания, като някои са сериозни – сърдечно-съдови, белодробни, мозъчно-съдови и др. Затова лекарят винаги се съобразява с това. В случая Неокс няма противопоказания за комбиниране с какъвто и да е вид лечебни средства. Това ни позволява да прилагаме препарата при много широк кръг пациенти.

Какъв е съветът ви за храненето с оглед на ставното здраве?
Добре е да подбираме храни, от които да не пълнеем, за да не товарим излишно ставите. На второ място - за предпочитане е храната да съдържа необходимите елементи, които изграждат ставната структура. Понякога, особено през зимата, съветвам пациентите си да консумират пача - защото това е екстракт от хрущяла на животните.

-----------------------------------------------------------
За контакт с д-р Иван Казмин – 0886 891924

Коментари