Публикация

Гладуването удължава живота?

Американски изследователи твърдят, че кратките периоди на гладуване подобряват мозъчната дейност, намаляват теглото и удължават живота.


Експериментите с животни, показват, че приемането на минимума калории, необходими за оцеляването, за определен период – влияе на продължителността на живота.

Този начин на хранене е тестван и при хора и е показал положителни характеристики за сърцето, кръвоносната система и мозъка.

Ограничаването на енергийния прием чрез храната удължава живота и предпазва организма от заболявания, свързани с възрастта, твърдят учените.

Гладуването в определени дни – силно намаляване на основните калории, активира клетъчните пътища в невроните, реагиращи на стрес. 

Учените са открили, че ограничаването на калориите води до подобряване на инсулиновата чувствителност, която е важна за работата на мозъка и риска от диабет.

Липсата на храна кара организма да заработи на режим „оцеляване”, което увеличава устойчивостта на стрес.

Специалистите предупреждават, че не всички хора, могат да гладуват! Преди да започнете да експериментирате с тялото си – трябва да се консултирате с лекар, тъй като здравословното ви състояние може да не позволява глад.

Коментари