Публикация

Ракът на яйчниците най-често се открива късно

Ракът на яйчниците е с най-висока смъртност при гинекологичните тумори, а над половината от пациентките умират до петата година от диагностицирането.


На семинар за журналисти известният хирург проф. Григор Горчев подчерта, че в този орган се развиват много типове тумори, а точното определяне дали става въпрос за доброкачествено или злокачествено образувание е много голям проблем.

Освен това степента на малигненост е също различна – има и междинни, т.нар. гранични тумори. „В черупката на яйчника се крие цяла вселена”, каза проф. Горчев, който илюстрира изложението си с видеокадри от операции на тумори на яйчника с робота „Да Винчи” – засега у нас с такава апаратура разполага единствено УМБАЛ ”Д-р Г. Странски”, Плевен.

Ракът на яйчниците се открива късно, понеже симптомите са трудни за идентифициране и понякога се бъркат с тези на други по-леки заболявания /подуване и болка в корема, нередовен цикъл, умора/. В напреднал стадий излекуването е невъзможно.

Лечението обикновено започва с хирургична намеса, като целта е да се отстрани възможно най-голям процент от засегнатите клетки. След операцията се прилагат лекарства, за да се премахнат евентуално останали в организма ракови клетки и да се намали вероятността туморът да нарасне отново.

Освен това лекарственото лечение помага да се намалят симптомите на рака на яйчника и да се подобри качеството на живот на пациентката. Проф. Горчев подчерта ролята на ендоскопската хирургия, чрез която трябва да се наблюдават резултатите от химиотерапията. Той отбеляза, че както и при останалите заболявания, трябва да се сложи акцент върху ранната диагностика и профилактиката. При рака на яйчника това става с редовни ехографски прегледи /поне веднъж годишно/ и при съмнение – туморен маркер СА125.

Д-р Антоанета Томова от Комплексния онкологичен център в Пловдив разясни основните начини за лекарственото лечение на рака на яйчниците. Тя съобщи и добрата новина – за пръв път от 15 години насам има ново, прицелно лечение, което може да се прилага при този вид рак. То се комбинира с химиотерапията и цели спиране на кръвоснабдяването на туморите.


Коментари