Публикация

Проф. Горчев: Бъдещето е в медицинските роботи

На България са й нужни три медицински робота – гинекологичен, урологичен и хирургичен, заяви по време на медицински семинар за онкозаболяванията в гинекологията в Пловдив един от лекторите - професор Григор Горчев от Университетската болница в Плевен.


Вторият робот, с който страната ни ще разполага вероятно до края на годината, ще е урологичен. Той ще заработи във Военно-медицинска академия-София. Според професор Горчев бъдещето е в роботизираната хирургия.  Известният специалист направи сравнения с Румъния, която разполага с 5 супермашини.
Припомняме, че през 2008 година бе извършена първата в Източна Европа асистирана с робот гинекологична операция, а четириръкият робот „Да Винчи” бе направляван именно от професор Горчев.

Сложната машина е продукт на високите технологии на НАСА. При работа с него се изисква максимална концентрация, но дава възможности, които дори най-опитният хирург няма. Дори и при най-малкото разсейване от страна на оператора, машината спира, обясни „настойникът” на роботизираната хирургия у нас.

В повечето държави 90 на сто от урологичните интервенции са ендоскопски, а 10 – отворени. У нас е обратното, посочи професор Горчев. Според него „отворената” хирургия трябва да остане в миналото.

Престъпление е едно момиче на 23 години да бъде отваряно. Самите жени също се информират и избягват такива методи, казва професорът. Има листа на чакащите, тъй като с робот се оперира на ден само по една пациентка. Хубавото е, че държавата поема част от роботизираната хирургия, която иначе е непосилна като сума – 12-13 000 лева. Пациентите плащат консумативите.

1063 пациенти са лекувани в Турция през 2011 година с кибернож.  Там за няколко дни се урежда и прави операцията, в луксозна обстановка, докато при нас размотаването може да продължи с месеци. Няма и модерна болница, в която да се прилага комплексно лечение с нови технологии и обучен персонал, каза още професор Горчев. Според него това е донякъде и причина българите да търсят лечение с киберножа в южната ни съседка.



Коментари