Публикация

Семейството изгражда културата на хранене

В края на януари отбелязахме за пета поредна година „Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца” – инициатива на Представителството на Европейската комисия в България и Евро-Ток България (Европейската кулинарна асоциация).


В столичната зала „Арена Армеец” море от малчугани с бели готварски шапки се учеха да си приготвят нещо полезно и вкусно за хапване. В смелото начинание им помагаха освен главни майстори готвачи и много звезди от шоубизнеса и популярни лица от телевизионния екран.

Малката Зара Димова (ученичка в трети клас в 73-то СОУ „Владислав Граматик”) си маже пълнозърнестата филийка с топено сирене и нарежда всички продукти, с които разполага. Питаме я дали обича броколи – тя отговаря отрицателно. Да, но беше сложила полезния зеленчук върху пъстрия си като калейдоскоп сандвич. Мисли, че така трябва. Учителката й г-жа Димитрова започна да споделя своя любима рецепта с броколи.

Всички слушаха как зеленчукът се вари, после се залива с яйца, сирене и мляко и се пече в йенска тенджера. По израженията на децата не останахме сигурни, че знаят значението на всички думи, но схванаха, че броколите може да бъдат и много вкусни. Г-жа Димитрова добави пред екипа ни, че основна роля за възпитанието на децата, независимо дали става въпрос за начин на хранене или нещо друго, играе семейството: „Личният пример е най-важен. Не може да обясняваш на детето колко са вредни кренвиршите, а в същото време да приготвяш пица с тях. Младите родители обаче стават все по-съвестни. Имам 5-6 деца в класа си, които си носят храна от вкъщи, пазят се от белия хляб, не пият безалкохолни напитки”, добави още тя.

Думите й, че семейството изгражда културата на хранене, се потвърдиха от Пепа Христова. На пейките отстрани в зала „Армеец” тя си играеше с двегодишната си дъщеря Ралица, която не търпеше готварската шапка върху главата си. „Дойдохме, защото каката е тук с класа си. Смятам, че такива инициативи са много полезни, защото децата действително запомнят и се учат кое е добро за здравето им и кое не” – отбеляза майката. Тя е научила още отрано дъщерите си да не посягат към снаксове и чипс, пият предимно натурални сокове, вода и чай. „В училище обаче храненето е повече от нездравословно. На децата се дават почти само тестени закуски, липсват и активните натоварвания в часовете по физическо, така както бяха при нас” – коментира събеседничката ни тревожната тенденция за повишаване на броя на децата с наднормено тегло у нас.

-brr-

Докато си говорехме, малката Ралица вече тичаше към зайчето, което се разхождаше сред младите любители кулинари. Повечето от тях вече хапваха кисело мляко, а други бяха преминали на здравословния десерт – плодова салата. Почти 90% от учениците, с които разговаряхме, признаха, че вкъщи готви предимно мама, а татковците или гледат телевизия, или са на работа (много рядко помагат в домакинството).

„Интерес към готвенето обаче проявяват и момичетата, и момчетата”, категорична е класната ръководителка Василена Цветкова от частно училище. Там освен клуб по мода и дизайн, по еко теми и арт ателие, имат и часове по готварство. В училищния стол преподавателката събира желаещите и заедно правят прехода от консуматори и пасивни наблюдатели към активни участници в приготвянето на балансирана и здравословна храна.

Коментари