Публикация

Как да избегнем раждането на придирчиво към храната дете?

Жените трябва да се хранят разнообразно през бременността, за да не се сдобият с капризно по отношение на храната дете, твърдят учените.


Изследванията показват, че през първите месеци на бременността бебето „опитва” някои от храните, които майката консумира, и след раждането тези аромати не са му чужди.

Тестовете разкриват, че децата на бременни, които са похапвали сладки с анасонов аромат през първите месеци, разпознавали миризмата още като бебета и не я възприемали като неприятна в сравнение с другата контролна група.

Учените не са тествали дали децата харесват вкуса на анасона, а само аромата, но обонянието играе важна роля за вкусовете.

Ефектът има и негативна страна – бебетата, чиито майки са употребявали алкохол през бременността, си облизвали устните при миризмата на спиртна напитка.

Периодът на захранване също играе важна роля – бебетата, които опитват различни храни, са по-склонни да ядат непознати за тях неща, за разлика от децата, които свикват с един продукт (моркови например).

Затова специалистите препоръчват на бъдещите майки да се хранят хем здравословно, хем разнообразно, за да дадат шанс на бебето да не бъде придирчиво към храната на по-късна възраст.

Коментари