Публикация

Грозните тайни на красотата

Отдавна има подозрения, че количеството на вредните вещества в гримовете е над допустимите нива, като вниманието в множеството доклади по темата се фокусира върху оловото в червилата.


В действителност влагането на опасни химикали и тежки метали в гримовете не свършва само с предизвикателните червени устни, които могат да ви навредят.

Скорошни проучвания показват, че очната линия и коректорите съдържат кадмий, пудрите и ружът – никел, бронзантите и сенките за очи пък съдържат берилий, някои гримове имат дори арсен.

За съжаление клиентите няма да открият тези страховити съставки на етикета върху опаковката, защото производителите деликатно пропускат да споделят тази информация.

Канадски изследователи анализирали редица продукти за наличие на арсен, кадмий, олово, живак, берилий, никел, селен и талий и открили всичките елементи без живак в тестваните гримове.
 
Всеки от проверените продукти съдържал средно четири от токсините, като никой от тях не бил споменат върху опаковката - тъй като те се считат за „примеси", а не са добавени умишлено.

Ефектите от токсините, които могат да се абсорбират през кожата, са обезпокоителни – може да се развият различни заболявания, включително хормонален дисбаланс, рак, неврологични проблеми, загуба на паметта, промени в настроението, репродуктивни и заболявания, бъбречни проблеми, главоболие, повръщане, диария, увреждане на белите дробове, дерматит и косопад.

Изненадващо за специалистите било, че уважавани козметични марки използвали вредните вещества за разлика от по-неизвестни и евтини производители.
 

Коментари