Публикация

Спрени от продажба хранителни добавки

Девет вида хранителни добавки са спрени от продажба и разпространение в Плевенска област от инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните.


Те са проверявали складове, аптеки, дрогерии и фитнес салони, в които се предлагат хранителни добавки. 

Сред спрените добавки са Flevia – 30 филмирани таблетки, тъй като й се приписват свойства за предпазване, лекуване  или излекуване на болести.  Другата добавка, която не бива да се продава е “Захир”, като на нея се приписват свойства за предпазване, лекуване или излекуване болести. За нея е посочено, че  разгражда мазнините и елиминира лошия холестерол,  ускорява метаболизма,  изгаря приетите калории и ги трансформира в енергия.

Препаратът „Стевия” също не бива да се продава, защото на етикета няма препоръчвана доза от продукта за дневен прием,  предупреждения да не се превишава препоръчваната дневна доза, да не се използва като заместител на разнообразното хранене и да се съхранява на място, недостъпно за малки деца.

Не трябва да се продава и добавката „Кардиохелп макс”, тъй върху опаковката е обозначена здравна претенция за намаляване риска от развитие на определени заболявания - сърдечно и мозъчно съдови.

Другата добавка е „Респихелп”, а на опаковката е обявена здравна претенция -„оптимизира белодробния капацитет и функции, регулира метаболизма, детоксикиращо и имунорегулиращо действие”.

Спрян от продажба и разпространение е и „Селеногин”, защото на опаковката на хранителната добавка няма задължително предупреждение да не се превишава препоръчваната дневна доза. Инспекторите са спрели от продажба и разпространение „Мулти-табс Класик” таблетки мултивитамини и минерали, тъй като на етикета има различия в надписа „състав” и „съставки”.

На тях не е пояснено дали посочените количества витамини и минерали се отнасят за дозираните форми, под които се предлага добавката. Другият витамин е под формата на дъвчащи таблетки -  „Витамин С за деца с вкус на плодове”. На етикета му има обявена здравна претенция, че има благоприятен ефект върху чернодробната функция, подкрепа срещу алергични реакции.

Също така има и разминаване в състава на таблетките, като на оригиналната опаковка е написано, че се съдържа 0,5 мг. витамин В2, а на стикера на български език допълнително поставен на опаковката е посочено, че се съдържа 1 мг. витамин В 2.

Още от продажба и разпространение е спрян и „Гинко билоба плюс”, защото на хранителната добавка се приписват свойства да предпазва, лекува или излекува болести и се позовава на подобни свойства. Още в съставките на  храната са включени хранителни добавки, без да са обявени категориите им.

Коментари