Публикация

Иновативна терапия срещу рак в Пловдив

Пловдивски онколози успешно прилагат най-модерната прицелна терапия за борба с рака и неговите метастази.


Това съобщи д-р Антоанета Томова, завеждаща на първо вътрешно отделение в Комплексния онкологичен център.

По думите й става въпрос за метод, който се прилага за лечение на рак яйчниците, гърдата, дебелото черво и белия дроб. "С този метод излекувахме 56-годишен пловдивчани, на когото болестта бе открита в 4 стадий, обясни д-р Томова. Тя уточни, че въпреки напредналото заболяване и лошата прогноза първоначално, онколозите благодарение на модерното лечение са успели да стопят чернодробните метастази, а след това да ги отстранят оперативно.

По думите й в момента терапията се прилага на още 20 пациенти, които са на възраст между 40 и 70 години.При новия метод със медикаменти се стопира храненето на туморите по кръвоносните съдове, както и достъпа на кислород до клетките. Също така се атакуват фрагменти от раковите  клетки, които спират да образуват метастази, а после постепенно умират, поясни д-р Томова.  

Тя е категорична, че за разлика от стандартната химиотерапия прицелната е по-щадяща за целия организъм, защото здравите клетки остават незасегнати. Така на пациентите не капят косите и нямат тежките усложнения, както е при другото химиолечение.

Новият метод при отделни пациенти се съчетава и със традиционната химиотерапия, като засилва ефекта й. Понася се добре от болните и затова може да се използва по-дълго. Лечението по новия метод струва над 10 000 лева, които се поемат от НЗОК.

Според д-р Томова на година пациентите с онкологични заболявания се увеличават с 6-8%. В момента най-честият рак при жените е на гърдата, а при мъжете - на белия дроб.

През 2011 година през трите отделения на онкодиспансера са преминали близо 13 хиляди пациенти.

Коментари