Публикация

Малко българки използват съвремемени методи за контрацепция

Само 14% от българгарките между 18 и 65 години използват контрацептиви, докато в ЕС близо 60% от жените се предпазват от бременност със съвременни методи.


Даните са от изследване „Антиконцепт” на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ.

Най-често използваният начин за предпазване, според анкетираните, е прекъснатият полов акт, след това са презарвативите и чак на трето място са медикаментите, съобщи председателят на съюза д-р Петър Петров.

Той обясни, че причините за това са комплексни, като на първо място финансовите и липсата  на популяризиране на методите.

По думите му най-информирани по темата са българите на възраст между 30-35 години, но една голяма част от жените въобще не са запознати с най-новите методи и средства.

За една година в страната употребата на контрацептиви се е увеличила само с 4%, но затова пък  възрастовата граница при девойките, които започват полов живот е паднала на 12 -13 години.

Любопитен факт е, че сред анкетираните, въпреки горната граница от 65 години, е имало случаи на жени над 70 години, които са твърдели, че водят полов живот, коментира д-р Петров.

Той е категоричен, че темата - предпазване от бремемнност със съвременни средства, трябва да бъде дискутирана по-активно в училище и децата да се информират от специалисти.

Коментари