Публикация

Ракът на маточната шийка не е за подценяване

Мрачните статистики за България дълги години служеха единствено за подхранване на традиционното ни черногледство.


Но вече има области, в които отчетените негативни тенденции водят до реални промени с цел преодоляване на проблема. Това се случва в момента с едно широко разпространено заболяване сред българските жени в активна възраст – рака на маточната шийка.

Тази болест е в някакъв смисъл уникална. Никой не е застрахован от нея, защото доказано се причинява от вирус. Над 80 на сто от сексуално активните жени в някакъв период от живота си се инфектират с него. За откриването на връзката между HPV (човешкия папиломен вирус) и рака на маточната шийка германският професор Харалд Цур Хаузен наскоро получи Нобеловата награда. Фармацевтичната наука много бързо намери практическо приложение на това откритие, като създаде ваксина срещу опасните щамове на HPV.

Така ракът на маточната шийка стана единственото злокачествено заболяване, което в момента може да се профилактира чрез ваксина. От друга страна, дори и ракът да се развие при жени, които не са ваксинирани, при ранно откриване лечението е с огромен успех. А това ранно откриване е възможно чрез редовни профилактични прегледи при гинеколога с цитонамазка.

Въпросът е защо при всички тези възможности България остава на първо място в цяла Европа по заболяемост от рак на маточната шийка. По данни на доц. Здравка Валерианова, директор на Националната онкологична болница, всяка година с тази диагноза в клиниките влизат 1100 жени, а от този свят си отиват 340.

Преди да има първична профилактика, т.е. възможност заболяването изобщо да се предотврати чрез ваксина, се разчиташе само на стриктните профилактични прегледи. Но от много години системата за тяхното масово извършване беше разрушена. Здравеопазването остави на волята на отделните пациентки решението дали и кога да си направят такъв преглед. Затова преживяхме и още преживяваме бум на този тип рак.

-brr-

След като в света беше наложена ваксината, тя трудно си проби път в нашия имунизационен календар, въпреки че се прилага успешно в повечето западноевропейски страни. Защото за масовото ваксиниране значение има и цената, която отделното семейство трябва да плати. В редица държави ваксината е напълно безплатна и се прилага при момичетата преди началото на половия живот, т.е. във възрастта 12 – 25 години.

В България в резултат на усилията на мнозина специалисти, представители на неправителствени организации и на политици от тази година НЗОК ще финансира ваксината и у нас.

Една от основните задачи е постепенно покритие с ваксина на 75 и повече процента от момичетата, за да се постигне намаляване на този тип рак на национално ниво. Това може да стане само с участието на личните лекари и педиатрите, на гинеколозите от първичната помощ, на училищните власти и на медиите. Разбира се, държавата трябва да отпусне средства, защото всички сметки показват, че е несравнимо по-евтино да платиш за профилактика, отколкото след това за лечение.

И тъй като ваксината не отменя необходимостта от профилактични прегледи, и те ще трябва да се организират отново, а здравното осигуряване да поема разхода. Това вече е заложено в бюджета и всяка жена до 60-годишна възраст ще може веднъж годишно да си прави цитонамазка.

Важно изследване е и тестът дали дадена пациентка е заразена с рисковите типове човешки папиломен вирус. Той се развива бавно и без никакви оплаквания, поради което трябва целенасочено да се търси в организма чрез създадени достъпни методи.

Коментари