Публикация

Дневен режим на новородено? Забравете...

„Смешно е да се говори за създаване на дневен режим на новородено!” Така обикновено казват родители, които са отгледали поне 1 дете.


Това напомни и Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени, по време на поредната лекция в безплатното училище за бъдещи родители в Пловдив.

„Смешно е да се дава рецепта кога да спи, да яде едно новородено, защото всяко бебе е уникално и защото наистина е почти невъзможно да го накараш  насила да суче.” Тези думи на лекторката бяха посрещнати с усърдно кимане от бъдещите баби.

„Казват, че използваният от цял свят знак с глава за „не” произлиза от движението на главата на бебе, което не иска да суче (българите обаче използваме друг знак за „не”). Добре е и да се запитаме дали си струва да създаваме дневен режим на новородено”, постави ребром въпроса Антоанета Борисова.

„Нормално е да отговаряме на нуждите на бебето, а не да се опитваме да му покажем „кой командва вкъщи”. Първият месец след раждането на детето е времето, когато майката опознава своето бебе. Това е единственото, което си струва да прави! И да се нагоди към ритъма на съкровището си (а не обратно)!”, подчерта категорично лекторът.

Първите дни след раждането се повтаря едно и също: кърмене – цедене – сън – смяна на памперси – кърмене... – през 2-2,5 часа. „Затова има правило: „Спи ли бебчо, спи и мама!” За добруването на цялото семейство майчетата трябва да се научат да си вземат по 1- 2 дремки през деня”, посъветва г-жа Борисова.

Смята се, че първият месец бебето спи 16-19 часа, но не винаги е така. Има уникални бебета, които спят много по-малко. Затова Борисова се обърна към татковците: „Кога трябва да заспи бебето?” е забранен въпрос! Когато си поиска, тогава ще заспи! На този и други неуместни въпроси една наша курсистка, новоизлюпена майка, отговаряше много подходящо: „Бебешка му работа!”. Горещо ви препоръчвам този отговор, категорична е Борисова.

Според нея, когато говорим за дневен режим на новороденото, трябва да си отговорим на няколко въпроса: дали става въпрос за изграждане на добри навици; вместо да налагаме на бебето кога да яде и спи, не е ли по-добре да се доверим на неговия биологичен часовник и дали говорим за дневен режим на новородено, или за по-голямо кърмаче?”

Ако се осланяме на биологичния часовник на бебето, ако отговаряме на неговите нужди, защо изобщо говорим за дневен режим на новороденото? За да са майките спокойни, уверени в собствената си интуиция и да не се стресират от мисълта, че го разглезват, защото такова нещо – разглезено бебе – няма. Всичко е правилно и всичко е фаза на развитие – днес е така, утре може да е съвсем различно! Бебето на 1 месец и на 3 месеца значително се различава”, напомни г-жа Борисова.

-brr-

След това тя даде практични съвети на бъдещите родители как да помогнат на бебето да разпознава деня от нощта.
 
За да спи повече през нощта, добре е следобед новороденото да се кърми по-често, за да не си “наваксва” в малките часове. Трябва да се намали осветеността, да се избягват разговорите, да няма работещ телевизор в стаята. За по-добрия сън помага и нещо толкова просто (и забравено) като хубавото проветряване на стаята преди сън. 

Съществуват противоречиви мнения на специалистите дали да се учи бебето да заспива само. Привържениците говорят за по-голяма самостоятелност и облекчение за мама. Противниците на самотното заспиване доказват, че така бебето се дресира да не иска помощ и това намалява доверието към родителите. „За съжаление сме чували от педиатър в детска болница да казва колко добре е било, когато преди години майките, които не кърмят бебето си, не са имали право да бъдат с него в болницата и как за 3 дни се научава бебето да не плаче, когато му се правят прегледи и манипулации.

Според този лекар бебетата плачат само, когато са с майките си. Вярваме му, защото ако сте влизали в заведенията за отглеждане на бебета без родители ще се удивите, че е страшно тихо – никой не плаче! Ние обаче със сигурност не искаме това от нашите бебета!”, подчерта г-жа Борисова.

Тя посочи два метода за приучаване на бебето да заспива само: бърз, но твърде твърд, и другият - по-продължителен, но по-мек. На запад съществува “треньор” за приучаване на бебето – друг да търпи отчаяния му плач. Наистина добре е таткото или бъдещата баба да помогнат за заспиване на бебето.
 

Коментари