Публикация

Здравето на зъбите не е само въпрос на красота

Интервю с д-р Герго Митов, стоматолог и преподавател в Стоматологичен факултет в Германия.


Д-р Митов, как в Германия е организирана стоматологичната помощ?
В момента в Германия здравеопазването се определя до голяма степен от системата на здравните каси, която е силно развита. Стоматологичните услуги са неразделна част от осигуряването в множеството здравни каси. А техните правила изискват редовното профилактично посещение на личния зъболекар. Само тогава касата акумулира средства за зъболечение. Покриват се определени процедури, но тенденцията е да се увеличава доплащането от самите пациенти. Със сигурност се поемат профилактичните прегледи и основни хигиенни процедури, както и определен вид пломби. За лечение с по-модерни материали пациентът  доплаща.

Има ли в Германия много хора със занемарени зъби?
Въпреки че „занемарени зъби” е разтегливо понятие, не бих казал, че са много. Това се случва основно по две причини. Най-честата е ниска здравна култура, основно в по-ниските социални слоеве, и липса на нагласа за поддържане на зъбите. По-голяма рядкост са хората, които имат патологичен страх от зъболекар. Иначе системата позволява винаги пациентът да излезе от кабинета с лекувани свои зъби или с протези по линия на здравното осигуряване. За най-бедните финансиране има и от социалните служби.

Тук защо изхвърлихме амалгамата, а една високоразвита държава като Германия я ползва?
Дискусията за амалгамата е още от 80-те години, когато започва да се говори за реакцията на организма към различни вещества. Това развитие съвпада и с комерсиалното навлизане на нови композитни материали като фотополимерите. Ако трябва да сме честни, като материал амалгамата има много добри механични качества, но хората се притесняват от токсичността й и от естетическите недостатъци. А научната дискусия за токсичността на амалгамата за пациента продължава без еднозначен отговор.

У нас все по-рано много хора губят зъбите си...
Това е може би ваше субективно мнение и трябва да се подкрепи с научни статистически данни, които в България не съществуват. В Германия на всеки 5 г. има проучване на зъбния статус на населението. По принцип във високоиндустриализираните нации все повече хора запазват собствените си зъби на все по-висока възраст. Отдавна не всеки пенсионер е с протези.

-brr-

Да поговорим за някои широкоразпространени тези. Скъпата паста за зъби гарантира ли добра хигиена?
Пастата за зъби определено има значение като част от цялостния хигиенен процес. Можете да направите сравнение с миенето на чинии. Самото механично въздействие е решаващо, а добрият препарат подпомага процеса на почистване. Така е и с пастата за зъби. Затова обучението за правилно боравене с четката е много важно. Както и продължителността на почистването. Същевременно пастата може да съдържа различни вещества, които подпомагат някои оздравителни процеси в оралните тъкани (не само меките тъкани). Но като цяло не е в никакъв случай заместител на механичното почистване. Освен това е доказано, че използването поне веднъж дневно на конец за зъби е изключително важно за добра хигиена.

На колко време се сменя четката?
Общата препоръка е на три месеца. Самото миене се прави минимум два пъти и максимум три пъти на ден.

Някои пациенти и стоматолози са склонни лесно да жертват зъб, който е проблемен, за да изградят негова протеза.
Един зъб може да се запази до определени граници. Естествено, целта на един зъболекар е да запази собствените зъби и да ги възстанови. Това е възможно до определена степен на увреждане и в някои случаи ваденето на един зъб е по-смислено за цялостното лечение, отколкото да се пази „до последна капка кръв”. Все пак приоритетът на модерната стоматология са минимално инвазивните методи на лечение и реставрационните методи, при които собствените зъби се запазват колкото се може по-дълго.

-brr-

Каква е ролята на генното предразположение и на поведението ни за състоянието на зъбите ни?
Има случаи, които всеки практик познава – пациенти с лоша устна хигиена и същевременно със здрави зъби. Но не разчитайте на добрите си гени, защото един зъб може да бъде повреден по различни начини. Може да е свободен от кариес, но да го загубите заради проблеми с венците. Главната причина за загуба на зъби до 35-годишна възраст е кариесът, след това - проблемите с венците. От друга страна, дори при генетично слаб емайл, ако се спазва перфектна хигиена, може да запазите зъбите си за дълго.

Каква е ролята на зъбите за общото здравословно състояние?
От една страна, зъбите и устната кухина са началото на храносмилателния тракт. В тази си роля те са отговорни за смилането на храната и имат важно значение за цялостната обмяна на веществата. От друга страна, разрушени зъби, зъби с пародонтоза представляват един фокус на възпаление. Всеки един фокус на възпаление в тялото може да се отрази отрицателно на различни аспекти на здравословното ни състояние. Нови публикации в литературата дори свързват лошия зъбен статус със скъсена продължителност на живота.

Чел съм проучвания, че от венечни бактерии се ускорява процесът на атеросклероза.
Това е само един от аспектите на атеросклерозата. Можем да кажем, че хората, които не обръщат внимание на устната си хигиена, не обръщат внимание и на здравето си като цяло – хранене, движение, профилактика.


Коментари