Публикация
Избягвйте пържените храни
Повторното нагряване на мазнината за готвене, като слънчогледовото олио, може да предизвика отделянето на токсични съединения, които могат да бъдат свързани с мозъчни заболявания и някои видове рак.
Испански изследователи са открили наличието на определени алдехиди в храната, които могат да бъдат свързани с невродегенеративни заболявания и някои видове рак.
Известно е, че при пържене олиото отделя алдехиди, които замърсяват атмосферата и могат да бъдат вдишани. Учените са проверили дали тези опасни вещества остават в храните и след това, когато ястието се претопля. Резултатите били положителни.
Токсичните алдехиди са резултат от разграждането на мастните киселини в олиото, и въпреки че някои се изпаряват, други остават стабилни след пържене. Ето защо те могат да бъдат намерени в готвената храна. Тъй като те са много реактивни съединения, те могат да реагират с протеини, хормони и ензими в организма и пречат на правилното му функциониране.
Коментари